Айсберг два пъти по-голям от Ню Йорк ще се отдели от Антарктида

27.02.2019 11:07 | Видян 1164 пъти

Айсберг два пъти по-голям от Ню Йорк ще се отдели от Антарктида

Айсберг, приблизително два пъти по-голям от Ню Йорк, ще се отдели от антарктическия леден шелф в резултат на бързо разрастваща се пукнатина, която се следи от НАСА, предаде The Guardian.

За пръв път пукнатината на шелфовия ледник Брънт се появява през октомври 2016 г., като започна да се разпространява на изток. Отворът, известен като хелоуинска пукнатина, се пресича с друга пукнатина, която очевидно е била стабилна през последните 35 години, но сега се ускорява на север със скорост от около 4,02 км в годината.

След като тези две пукнатини се срещнат, което може да се случи в рамките на седмици, айсберг от най-малко 660 кв. км ще бъде  освободен.

Този процес, известен също като отелване, е естествен за ледените шелфове, но „последните промени са непознати в тази област“ и може да доведат до дестабилизиране на ледения шелф Брънт, предупреди НАСА.

Дългосрочното бъдеще на антарктическите ледникови шелфове ще окаже голямо влияние върху повишаването на морското равнище по целия свят. В доклад, публикуван от американски и британски учени миналата година, се казва, че ледът в Антарктика се топи с рекорден темп, което представлява голяма заплаха за крайбрежните градове.

Проучването установи, че топенето на ледената покривка се е ускорило три пъти през последните пет години. Освен ако не се предприемат драстични мерки за намаляване на емисиите на парникови газове и ограничаване на глобалното затопляне, учените смятат, че топенето на леда на Антарктика трябва да добави повече от 25 см към глобалното покачване на морското равнище до 2070 г.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Дуа Липа снима в Олимпийския басейн в...

Дуа Липа пусна музикалния си видеоклип към най-новия си...

Средна класа е когато...

Средна класа - когато банката ви отказва кредит, поради...

Няма коментари към тази новина !