ЕП поиска по-сериозна борба с антиромските настроения

13.02.2019 11:08 | Видян 867 пъти

ЕП поиска по-сериозна борба с антиромските настроения

Европейският парламент (ЕП) гласува във вторник резолюция, с която осъжда системните нарушения на правата на ромите в страните от ЕС.

Институцията също така изрази своите притеснения за проблемите, които стоят пред ромите по отношение на подобряване на образованието, заетостта, достъпа до жилища и медицинско обслужване. Позицията е публикувана от пресслужбата на парламента.

В позицията на европейския орган се казва още, че има вероятност евродепутатите да изискат от държавите членки на ЕС политики за интеграция, които обръщат специално внимание на равенството между половете и подхода към децата.

Европейският парламент също така ще настоява представителите на ромските общности и неправителствените организации да бъдат по-активни при съставянето на политиките.

В България темата за интеграцията на ромите набра още по-голяма популярност в последните дни, след като вицепремиерът и министър на вътрешните работи Красимир Каракачанов разпространи своята „Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им“. Споделената от него позиция предизвика полемики сред политическите партии, неправителствения сектор и гражданите.

Източник: svobodnaevropa.bg

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Няма коментари към тази новина !