Бот на Sony си присвои композиция на Бах

05.10.2018 17:58 | Видян 772 пъти

Бот на Sony си присвои композиция на Бах

Голямата музикална компания Sony Music Entertainment се замеси в скандал, след като свали от Фейсбук видео на пианиста Джеймс Роудс, в което той изпълнява композиция на Йохан Себастиан Бах.

Клипът, който трае малко над минута, бе премахнат временно от социалната мрежа след подадено оплакване от Sony за нарушени авторски права. Според жалбата 47 секунди от видеото представляват композиция, която според компанията й принадлежи.

По-късно Роудс се свързва с продуцентската фирма, като обяснява, че той сам е носител на всички права, свързани с видеото. След като легендарният композитор е починал през 1750 г., неговите произведения могат да бъдат изпълнявани свободно от всеки, без да нарушават авторството му, поне от средата на 19-и в. насам.

Въпреки това Sony първоначално не приема подобно обяснение и не оттегля оплакването си, а видеото на музиканта остава свалено от Фейсбук. Причината за това се крие във факта, че компанията работи с ботове за откриване на публикации, нарушаващи правата й като собственик на звукозаписи. Алгоритъмът не пресмята обаче колко време е отминало от смъртта на реалния автор на произведението, в което се корени и въпросният скандал.

След като Роудс поставя въпроса в лични имейли към представители на Sony Music Entertainment и Sony Classical, оттам отчитат тази подробност и възвръщат видеото с изпълнението му в мрежата.


Източник: Monitor

Снимка: facebook.com

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !