Айляк е първата масово предлагана българска крафт бира във Великобритания

01.10.2018 15:42 | Видян 958 пъти

Айляк е първата масово предлагана българска крафт бира във Великобритания

Една от най-отдавна съществуващите крафт бири в България – Айляк – стана първата българска бира, която масово се предлага във Великобритания.

През октомври Айляк ще бъде част от месечното кашонче с вносни бири, които компанията Beer52 доставя на клиентите си в цяла Великобритания. Услугата е следната – клиентите се абонират на месечна база, като срещу 24 паунда им се праща кашонче с 8 необичайни крафт бири, обикновено вносни, подбрани по тематичен принцип, както и списанието на компанията Ferment.

За какво количество говорим?

„Доставих 45 000 бири на Beer52, като за щастие всичко по доставката мина гладко. Бирите трябваше да бъдат изработени в кратък срок само в рамките на два месеца, но въпреки това се справихме", коментира за Forbes създателят на бранда Георги Христов. Той добави, че приблизително толкова бира продава в България за цяла една година.

През октомври темата на Beer52 ще бъде бири от Балканите и за всяка една страна от нашия полуостров ще има национален представител. Бирите се подбират от големите сайтове за оценка като например ratebeer.com.

Къде я има тази бира?

Освен този успех, Айляк може да се похвали, че в последно време все по-успешно излиза от тясната ниша на разбирачите на крафт бира и вече се прокрадва и на масовия пазар. Георги Христов вече изпълни няколко споразумения за доставка на определени количества от бирата в големите хранителни вериги като Фантастико, Метро и Lidl, а сега предстои такова да бъде реализирано и в Кауфланд.

Голямата амбиция на хората зад Айляк обаче е създаването на собствена крафт пивоварна. Досега бирата се вари по „номадски" метод – имаш рецепта и консумативи, но нямаш производствени мощности. За целта е избрана пивоварната в гръцкия град Серес, където се осъществява производството. „Искам да намеря коректен човек, с който да финансираме изграждането на собствена пивоварна", коментира Георги Христов.

Как се движи пазарът?

За пазар, в който най-популярна е бирата, продавана в голяма пластмасова бутилка, като българския, сравнително скъпата крафт бира се развива неочаквано бурно. През последните 5 години се появиха вече поне 10 различни компании, всяка от които предлага поне 3 различни бири. Крафт – тоест занаятчийските – бири се отличават от масовите с това, че използват по-скъпи продукти и забъркват по-смели рецепти с необичайни вкусове. Това се отразява на цената, която започва от 2-3 лева на бутилка бира, която често е с вместимост 330 милилитра.

Източник: forbes.bg

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Зейнеб сключи таен брак милионера...

Зейнеб Маджурова и милионерът Стоян Балевски са сключили...

Килата стана уличен музикант

Популярният рапър 100 Кила изненада минувачите в центъра...

Няма коментари към тази новина !

*}