Турски хакери атакуват родни знаменитости

31.07.2018 09:30 | Видян 1622 пъти

Турски хакери атакуват родни знаменитости

Редица български знаменитости проплакаха, че профилите им в социалните мрежи са откраднати.

Сред жертвите на виртуалните нападатели, за които стана ясно, че са от турска организация, са актьорът Юлиан Вергов, фитнес моделът Биляна Йотовска, певицата Ева Георгиева-Eva и булката от последния „Вип брадър“ Александра Богданска. Техните профили в Инстаграм бяха хакнати, а някои от тях впоследствие изтрити.

Причината – според експертът Ален Попович от Българската асоциация на агенциите за дигитални комуникации таргетът са именно известните личности тъй като имат най-много последователи и следователно разполагат с голяма база данни. „Хората нямат дигитална грамотност“, обясни пред „Монитор“ Попович, като това според него е основният проблем за възникването на подобни ситуации.

Относно това възможно ли е профилите да бъде възстановени, той допълва, че „Могат да се възстановят, ако не са изтрити от системата. Но това е доста сложен процес“. Затова потребителите не трябва да пренебрегват дигиталната верификация ( б. а. - съобщенията, че има опит за влизане в профила ни от чуждо устройство и дали това действително сме ние).

Именно такъв мейл е получила Биляна Йотовска, но след невнимателно прочитане, тя потвърждава самоличността си, след което данните й биват променени и повторното влизане става невъзможно. Чаровната брюнетка ще се свърже с ГДБОП, надявайки се да се стигне до хората, които са откраднали профила ѝ.

Певицата Eva, позната на редовия зрител от пародийния уебсериал „Кифла“, е била изнудвана за пари срещу възстановяване на акаунтите си. Тя сподели скрийншот на разговор, в който се посочва, че срещу 200 евро ще получи двата си профила в Инстаграм обратно. „Хакерът се оказа добър човек и на добро сърце ми върна профила.“, обясни по-късно на феновете си тя, като единият акаунт все още се поддържа от турската организация.

Юлиан Вергов нямаше късмета да получи „на добро сърце“ профила си в социалната мрежа и се наложи да си направи нов. За това съобщи неговият приятел и колега Владо Карамазов. „Супер мега свинщина. Някакъв малоумен турски „хакер“- жесток идиот, заличи профила на Юлиан тук в Инстаграм. След преговори, откупки и куп простотии, турчина не успя да му го възстанови. Проблемите в 21 век са странни, но си остават проблеми. Важното е, че сме живи и здрави.“, написа звездата от „Дървото на живота“.

източник: monitor

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Няма коментари към тази новина !