Съдят фестивала в Кан

18.06.2018 15:44 | Видян 1568 пъти

Съдят фестивала в Кан

Съдебно дело грози директора на фестивала в Кан Тиери Фремо, след като форумът излъчи новия филм на Тери Гилиъм „Човекът, който уби Дон Кихот“. Това съобщи един от продуцентите на лентата – португалецът Пауло Бранко, чиято вражда със звездата от „Монти Пайтън“ беляза киносъбитията на Френската Ривиера тази година.

Припомняме, че броени дни преди световната премиера на „Човекът, който уби Дон Кихот“, която се проведе в Кан, френският съд постанови, че правата върху творбата се държат от Гилиъм. Това даде зелена светлина на фестивала да закрие конкурсната си програма именно с нея.

Малко повече от месец по-късно обаче апелативният съд в Париж реши, че последната дума за разпространението на филма има всъщност продуцентът Пауло Бранко.

Според съдебното решение всяко показване на „Човекът, който уби Дон Кихот“ до този момент е незаконно тъй като няма разрешение от фирмата ми Alfama Films

обяснява Бранко пред ThePlaylist, като уточнява, че възнамерява да търси правата си от всеки, участвал пряко или косвено в това разпространение. Това означава, че предстоят дела както срещу Тери Гилиъм, така и срещу самия фестивал в Кан. Нещо повече, продуцентът настоява, че лентата, върху която режисьорът се труди повече от 25 години, е дори заснета незаконно. По думите му, договорът между компанията му и Гилиъм е валиден, като фактът, че комикът е търсил финансиране от други места, не променя актуалността на сключеното между тях споразумение. 77-годишният режисьор от своя страна твърди, че Бранко така и не е дал средства за реализацията на „Човекът, който уби Дон Кихот“. Въпреки това обаче според последното разпореждане на съда Гилиъм не държи правата на собствената си кинорожба като вместо това тя отива в каталога на Alfama Films.

За мен този казус е от изключително значение. Говорихме публично за него, а насреща видяхме циничния отговор на директора на фестивала Тиери Фремо и на министъра на културата Франсоаз Нисен, който всъщност представлява срамен конфликт на интереси, така коментира случая синът на Бранко – Хуан, който служи и като негов адвокат по делото.

Гилиъм все още не е дал официално изявление след решението на апелативния съд в Париж. След отсъждането в полза на Бранко се очаква разпространението на лентата да бъде преустановено. Гилиъм и актьорите Джонатан Прайс и Адам Драйвър, на които са поверени главните роли, пък вероятно ще прекратят промокампанията си за заглавието. Драмата около правата на „Човекът, който уби Дон Кихот“ докара на режисьора микроинфаркт на прага на откриването на тазгодишното издание на фестивала в Кан. Актьорът се озова в болница същата вечер, в която се състоя първото дело за филма му.

Източник: Monitor

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Холивудски звезди участват в римейк...

Ед Уестуик (“ Клюкарката“), Джон Хана („Мумията“) и...

Първи конкурс за красавици от...

Организаторите на World AI Creator Awards създадоха нова...

Няма коментари към тази новина !