Назаем от Кан

14.05.2018 11:35 | Видян 3636 пъти

Назаем от Кан

Отново настъпи това време от годината, в което всички себеуважаващи се кинодейци акостират на френската Ривиера. Най-големият филмов фестивал в Европа беше открит преди броени дни в Кан, а стартът му не се размина и с няколко гафа.

Да преглътнем факта, че Дарина Павлова прослави страната ни от позицията „гостенката, която си щрака селфита“ (както бе описана от „Ройтерс“) на червения килим, нарушавайки правилника на форума. Смут бе внесен още от отстраняването на филмите на Netflix от конкурсната, а впоследствие и не само, програма на фестивала. За капак организаторите лишиха критиците от възможността да гледат заглавията предварително. Нещо повече, те са отделени от официалните прожекции, посещавани от редовите зрители и оценяват лентите в пълна изолация в различни зали. Последното, очаквано, не бе посрещнато с бурни овации от журналистите, които отсега предполагат, че в основата на това решение се корени по-слаба филмова селекция.

Ние обаче оставаме оптимисти, имайки предвид, че фестът в Кан е сред малкото киносъбития, които все още не са се поддали на флирта с комерса. Само за справка – дори Американската филмова академия тази година отпразнува победата на първото си фентъзи-лауреат - „Формата на водата“, а отсега можем да се обзаложим, че сред фаворитите за наградите догодина ще влезе комиксовата лента „Черната пантера“.

Ако и вие все още предпочитате независимото кино пред филмите, изтъкани от спецефекти и крошета на супергерои, то следващият списък с най-обещаващите филми, които ще направят премиерата си в Кан през следващите дни, е точно за вас.

„Всички знаят“, Асгар Фархади

Самият факт, че на екран се появява очарователното дуо Хавиер Бардем - Пенелопе Крус на нас ни служи като достатъчна причина да хукнем още сега към киносалона за „Всички знаят“. Съпружеската двойка е доказвала неведнъж магията, която генерира в синхрон пред камерата (спомнете си „Вики, Кристина, Барселона“ на Уди Алън, например). Нещо повече, „Всички знаят“ е дело на достатъчно утвърдено име в средите - Асгар Фархади, двукратен носител на „Оскар“ за чуждоезичен филм. В архива си от статуетки има и две други отличия от феста в Кан.

Действието във „Всички знаят“ се фокусира върху Лаура (Крус), която се завръща в родното си село край Мадрид заедно със съпруга си Алехандро (Рикардо Дарин) и децата им.

Лентата е заснета изцяло на испански език. Това превръща „Всички знаят“ в първия филм, откриващ престижния форум в Кан, от 2004 г. насам, който не е сниман на английски или френски език. Предишният такъв бе „Лошо възпитание“ на Педро Алмодовар.

Филмът на Фархади бе сред основните фаворити за закупуване на Netflix, които въпреки скандала тази година обявиха, че ще присъстват от позицията си на разпространители в Кан. Въпреки това обаче в наддаването за заглавието спечели американската компания Focus Features.

продължи >>

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Няма коментари към тази новина !