Тео Ушев подготвя изложба с миксирана реалност в София

17.01.2018 17:53 | Видян 2088 пъти

Тео Ушев подготвя изложба с миксирана реалност в София

Рисунки върху спасителни термични одеала, видео арт и първата в България инсталация с миксирана реалност ще включва новият проект на Теодор Ушев. Изложбата ще носи името „Като в тъмно огледало“, ще бъде открита на 20 февруари в Софийска градска художествена галерия, а нашенци ще могат да се докоснат до нея до 11 март.

Инсталацията е първият голям самостоятелен проект, който базираният в Канада аниматор подготвя у нас извън киното. „Като в тъмно огледало“ ще провокира публиката да потърси скритото послание отвъд привидното, като осмисли идеята за личния и социален страх и лицемерие. За целта в един от модулите си Ушев ще използва ексеприменталната технология миксирана реалност, която добавя дигитални 3D картини и образи, като ги смесва със заобикалящата зрителя среда.

В рамките на проекта първият българин, член на Американската филмова академия, ще създаде и филм, който ще може да бъде видян отново в пространството на галерията. „Като в тъмно огледало“ e проект, финансиран по Програма „Култура” на Столична община, в партньорство със Софийска градска художествена галерия и Националния филмов борд на Канада.

Година след като късометражната лента на Ушев „Сляпата Вайша“ получи номинация за „Оскар“, проектът продължава да жъне успехи. Този март проектът във версията му с добавена реалност ще се бори за статуетката на Канадските филмови награди в категорията „Виртуална реалност“. Миналата година Ушев и „Сляпата Вайша“ си тръгнаха от форума с приза за най-добра анимация.
 
Източник: Монитор




автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !