Notice: Undefined property: Smarty::$cacheing in /home/slava/m.slava.bg/lib/Smarty.class.php on line 697
slava.bg - Профилът на Нешка Робева

профили

Нешка Робева

Нешка Робева

Рождена дата: 26.05.1946
Пол: Жена

Родена е на 26 май 1946 г. в гр. Русе. Завършва хореографско училище, а после и ВИФ. Състезава се в националния отбор по художествена гимнастика със старши треньор Жулиета Шишманова. В продължение на дълги години конкурентка на Мария Гигова.Робева е единственият треньор в света, който на поредица световни първенства подготвя по няколко световни шампионки наведнъж, а елементи от съчетанията на нейните момичета се копират от конкурентките им е продължение на дълги години. Незабравими са и днес композициите ѝ „Лятно време“, „Жар птица“, „Токата и фуга в ре минор“, „Болеро“.Рефренът „Нешка няма грешка!“ от времената, когато тя бе състезателка, е винаги актуален, защото уникалната ѝ работа печели неизменно сърцата на публиката.* През 1969 г. става вице — световна шампионка.
* През периода (1976-1999) е старши треньор на българския национален отбор по художествена гимнастика.
* На световното първенство в Страсбург 1983 шампионка в многобоя става Диляна Георгиева с асистентки Анелия Раленкова и Лили Игнатова.
* На световното първенство във Валядолид 1985 Диляна Георгиева отново е световна шампионка в многобоя, Лили Игнатова отново е втора, а трета е Бианка Панова.
* През 1985-1986 г. Георги Дюлгеров снима два филма:"За Нешка Робева и нейните момичета" и „За момичетата и тяхната Нешка Робева“, в които е показан новаторския ѝ стил на работа.
* През 1987 г. Бианка Панова печели всичките златни медали и всичките ѝ оценки са кръгло 10, което е уникален случай в цялата история на гимнастиката.
* Възпитаничката на Робева Мария Петрова е неизменно първа на три поредни световни първенства: в Аликанте'93, Париж'94 и Виена'95 , с което повтаря успеха на Мария Гигова.
* За изключителни постижения в работата си Робева е носител на почти всички държавни отличия, както и на грамота за принос към световния женски олимпийски спорт.
* През 2000 г. Робева създава трупа от 35 момичета и момчета („Нешанъл арт“), с която да представя съвременна интерпретация на българския и балкански фолклор.
* През септември 2005 г. е премиерата на филмова версия на „Орисия“по БНТ и Сателитния канал.
* Премиерата на спектакъла на Нешка Робева изграден върху предания за Балканите „Арамии“ се състои на 26 май 2006 г. Спектакълът обединява елементи не само от българския, а и от румънския, турския, гръцкия, македонския и албанския фолклор.* За почти 25 години треньорска работа нейните възпитанички завоюват 294 медала, 7 абсолютни световни, 10 Европейски титли и 2 вице олимпийски титли.
* Понастоящем е президент на най-успелия клуб в света Левски за 50 години съществуване. Клубът е носител общо на 306 медала.
* Постановките „Два свята“, „Орисия“ и „Готови ли сте“ добиват изключителна популярност. Трупата и има над 400 участия в страната и чужбина — Бродуей, Сингапур „Арт фестивал“, Гърция, Турция, Белгия, Израел, Италия и Македония.

Новини

Нешка пише мемоари

Нешка Робева вече е запознала да пише мемоарите си, научи...

Нешка проговори за скандала с наградата "Златен Век"

„Всеки може да откаже награда, но съм против това...

Нешка: Ванга поиска да напиша книга

"Ще напиша книга, защото така предрече леля Ванга....

Илиана: Нешка говори манипулативно

"Нешка Робева говори само за себе си - натиск върху...

Нешка захапа злобно Илиана Раева

"Царят е гол и бабата на Куини е гола!" -...

Последната грешка на Нешка тръгва на турне

През втората половина на ноември артистите от Русенската...

Черен октомври за звездите!

Бум на кражби на известни българи има от началото на...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !