профили

Мерил Стрийп

Мерил Стрийп

Рождена дата: 22.06.1949
Пол: Жена

Обявявана за “последната холивудска легенда” както от публика и критици, така и от свои знаменити колеги (сред тях Клинт Истууд, с когото си партнира в Мостовете на Медисън),  Мерил Стрийп е безспорно една от най-великите актриси в историята на киното.
Родена е на 22 юни 1949 година в Съмит, Ню Джързи. Истинското й име е Мери Луис Стрийп. Завършва школата по драматично майсторство към Йейлския университет. Дипломната й работа е в пиеса, наречена Жабите. Изпълнява я заедно със Сигърни Уивър. Двете правят представлението в плувния басейн на колежа. Първата роля на филмовата богиня в киното е в Джулия през 1977 г. Първата й номинация за Оскар пък е на следващата година за Ловецът на елени. През 1979 година прибира златната статуетка за Крамер срещу Крамер. След това прибира нова за Изборът на Софи. Емблематични роли прави в Музиката на сърцето, Мостовете на Медисън, Стаята на Марвин, Извън Африка, Къщата на духовете, Жената на френския лейтенант, Манджурският кандидат, Смъртта й отива, Дяволът носи Прада... В допитване на сп. Импайър през Интернет бе обявена за най-добрата жива актриса. Омъжена е за Дон Гъмър. Има 4 деца от него. Изучавала е тайните на оперното пеене и цигулката.
Мерил счупи дългогодишния рекорд за актьор с най-много номинации за Оскар със своята 13 кандидатура за престижните академични награди. Носителка е на 2 Оскара, пет пъти е получавала "Златен глобус" от 20 номинации общо. За "Оскар" бе предложено и изпълнението й в "Адаптация".

Новини

Мерил Стрийп ще става баба

Щерката на Мерил Стрийп – Мейми Гъмър, очаква...

Шер разказа как с Мерил Стрийп спасили жена от изнасилване

Шер разказа в Късното късно шоу на Джеймс Кордън как...

Мерил Стрийп загуби $100 000

Холивудските звезди Мерил Стрийп и Дженифър Лорънс...

Харви Уайнстийн се извини на Мерил Стрийп

Продуцентът Харви Уайнстийн официално се извини на...

Мерил Стрийп изригна срещу Уейнстийн: Не ме забърквай, жалък използвач

Носителката на рекорден брой награди Оскар Мерил Стрийп...

Мерил Стрийп патентова името си

Мерил Стрийп иска да патентова името си като търговска...

Мерил Стрийп във втория сезон на Големите малки лъжи

Противно на очакванията, един от най-хитовите сериали за...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !