профили

Майкъл Джей Фокс

Майкъл Джей Фокс

Рождена дата: 09.06.1961
Пол: Мъж

Един от най-обичаните американски актьори Майкъл Джей Фокс, познат у нас от комедиите Завръщане в бъдещето и Стюърт Литъл, забавлява зрителите на бТВ с участието си в сериала Шеметен град. Играе ролята на Майкъл Флахърти – заместник – кмет на Ню Йорк.
Роден е в Едмънд, Албърта, Канада преди 47 години под името Майкъл Андрю Фокс. По-късно замества второто си име с Джей в знак на почит към актьора Майкъл Джей Полард. Когато е на десет, семейството му се установява в предградието на Ванкувър Бърнаби. Тогава баща му Бил, който е сержант от канадската армия, се уволнява.
Чаровникът има три сестри и един брат.
Дебютира в актьорството, когато е на 15. Играе ролята на 10-годишно момче в комедийния сериал Leo and Me. Изявява се и на театралната сцена. Три години по-късно вече е в Лос Анджелис. Участва в телевизионни шоута и сериала Palmerstown. Професионалните ангажименти обаче изведнъж секват. Финансовите постъпления също. Налага му се да се храни само с макарони и да разпродава ценни вещи, за да може да се изхранва. До момента, в който се обажда агентът му и му предлага да се яви на прослушване за ролята на Алекс Кийтън в Семейни връзки, която ще сложи край на проблемите. Следват участия в High School USA, Poison Ivy, Bright lights, Big city, The hard way.
През 1998 година Фокс прави шокиращо признание пред списание Пийпъл – през 91-а е разбрал, че е болен от Паркинсон. По време на снимките на Шеметен град често му се налага да крие дясната си ръка в джоба, защото пръстите му изтръпват. През 2000 година спира участието си в комедийния сериал, който в момента забавлява българските зрители, тъй като болестта не му позволява да продължи.
Въпреки сериозните здравословни проблеми обаче Майкъл продължава да работи в киното. Озвучава любимата на мнозина мишка в хитовата поредица Стюърт Литъл.
Фокс е сред тримата най-успели канадци в американската телевизия. Другите двама са Джим Кери и покойният Раймънд Бър.
Майкъл се радва на щастлив брак със съпругата си Трейси Полан. Двамата имат четири деца – 14-годишните близнаци Акина и Шулер, 19-годишният Сам и 7-годишната Исме Анабел.

Новини

Няма новини, свързани с този профил.

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !