профили

Салма Хайек

Салма Хайек

Рождена дата: 02.09.1966
Пол: Жена

Дата на раждане - 02.09.1966.
Място на раждане - Кецалкоатл, Мексико. За създаването на филма «Фрида» Салма Хайек посвещава 8 години от живота си, но въпреки това твърди, че не я вълнувал никак касовия успех на тази биографична творба. «Това е филм, който бе правен без търговски съображения – споделя актрисата, която е продуцентка и изпълнителка на главната роля – на мексиканската художничка Фрида Кало. – Ние започнахме с прожектирането на «Фрида» в четири кинотеатъра. Всъщност това беше типичен арт филм, който се оказа по-мащабен, отколкото очаквахме. «Фрида» оправдава очакванията на своите създатели: спечелва само в САЩ повече от $22 млн. при бюджет $12 млн.
Филмът «Фрида» обхваща живота на мексиканската художничка Фрида Кало от тийнейджърска възраст до нейната смърт, проследява любовните й романи с мъже и жени, но основно разказва за любовта между нея и знаменития художник Диего Ривера. «Това не е история за това как двама души се влюбват един в друг - споделя Хайек. – Това е история за това как те успяват да съхранят любовта си, независимо от невероятните препятствия и изпитания, които срещат по пътя си. Такива истории са много по-трудни за разказване. Те не са така романтични, както традиционните любовни истории». «Удивителното е, че тази жена се е осмелила да бъде уникална - заявява 37-годишната Хайек. - В нея е нямало нито грам баналност. Тя винаги е оставала вярна на себе си, макар че това никак не е било лесно. Тя никога не се извинявала за своето поведение. Рисувала картини, които никой не харесвал. И макар че хората не купували нейните  творби, тя въпреки това не се отказвала от своя стил». Кало създала стотици картини, работейки най-често в леглото или в инвалидна количка. Нейните произведения се прославили благодарение на ярките цветове и причудливата им изобразителна форма. Десет години по-рано Мадона също е искала да снима филм за Фрида. «Мадона има много добър вкус и аз съм уверена, че тя искрено се възхищава от Фрида Кало – споделя  Хайек. - Смятам, че би трябвало да хареса и нашия филм».
Заради по-голяма автентичност Салма Хайек специално си бръснела мястото над горната устна, за да й поникнат малки мустачки, каквито имала нейната екранна героиня Фрида Кало. «Днес съжалявам за това – въздъхва актрисата. - На екрана почти не се забелязва, но затова пък сега ми се налага постоянно да махам наболите косъмчета.” По-рано Хайек категорично отказвала да се снима в еротични сцени. И до днес се носят легенди за това как на режисьора Роберт Родригес се наложило да монтира любовната сцена между нея и Антонио Бандерас във филма “Десперадо” от кратки откъси, защото Хайек нито веднъж не успявала да доиграе докрай написаната в сценария сцена. Във «Фрида», обаче й се налага да играе в доста откровени сцени, включително и лесбийски. “Смятам, че Фрида е един от най-сложните персонажи, които ми се е налагало да играя. Това е най-трудната роля в моя живот.”, признава Салма Хайек.
В началото на нейната холивудска кариера и е било много трудно, защото е жена и при това чужденка. Тя пристига в САЩ от Мексико и дълго се сражава за правото да получава  разнообразни и съдържателни роли. Салма Хайек е родена и израснала в Кецалкоатл в южната част на Мексико. Нейният баща е бизнесмен, а майка й - бивша оперна певица. Докато следвала в университета, започнала да се снима в сапунени тв-сериали. След  огромния успех на сериала «Тереза» тя се превърнала в “сапунена” звезда номер 1 в цяло Мексико.
Този бърз успех й вдъхва увереност и в началото на 90-те заминава за САЩ без дори да знае английски език. През 1991 г. се премества в Лос Анджелис, където започва да взема уроци по актьорско майсторство и дикция. Първата й роля на английски език е в сериала «Синдбад»; после я наемат за малка роля във филма«Моя безумен живот» (Ma vida loca, 1993). И едва през 1995-а я открива Роберт Родригес, който я прави партньорка на Антонио Бандерас в своя филм “Десперадо”. Последвали роли във филми като «От залез до зори» (1996), «Студия 54» (1997) «Догма» (1999), «Този див, див Запад» (1999). Очаквало се, че последното заглавие, ще я превърне в суперзвезда, но критиката безпощадно се нахвърлила върху него, наричайки между другото Хайек «бонбонче за очите». Хайек се заела с продуцентската работа върху “Фрида” и само от време на време се снимала в евтини и независими продукции, като “Тайм код» (Time Code, 2000), «Хотел» (Hotel, 2001) или тв-продукцията «Времето на пеперудите» (In the Time of the Butterflies, 2001). Очаква се скоро да излезе по екраните и продължението на “Десперадо” на реж. Роберт Родригес. Предстоят снимките на филма «Законът на Мърфи» с нейно участие. Все още се бави осъществяването на амбициозния замисъл на Раул Руис по произведенията на осъдения на смърт от ислямския фундаментализъм индийски поет Салман Рушди. За главната роля в него е одобрена именно Салма Хайек. Освен това мексиканската актриса дебютира и като режисьорка на филма «Чудото Малдонадо» (The Maldonado Miracle), който осъществи за кабелния канал Showtime. Главните роли в тази семейна драма са поверени на Питър Фонда и Рубен Бладес.

Новини

Салма Хайек се пусна без грим

Салма Хайек сподели с феновете си как се готви за...

Салма Хайек: Когато разказах на съпруга ми за Харви, той побесня

Салма Хайек украси корицата на италианското сп. GQ....

Салма Хайек е неотразима на 51 и без грим

Не го прави за първи път, но Салма Хайек всеки път ни...

И наградата отива при Салма Хайек

Холивудската звезда и продуцент Салма Хайек ще стане...

Раян Рейнолдс брани Салма Хайек в София

Блокбастърът Бодигард на убиеца, който доведе Раян...

Салма Хайек кърмела чуждо дете

Холивудската звезда с мексикански корени Салма Хайек...

Салма Хайек проплака пред Опра заради Уайнстийн

Почувствах се засрамена от това, че бях страхлива. Това...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !