профили

Хю Лори

Хю Лори

Рождена дата: 11.06.1959
Пол: Мъж

Джеймс Хю Калъм Лори ( James Hugh Calum Laurie)  е британски актьор, комик, писател и музикант. По-известен е с професионалния си псевдоним Хю Лори. Лори е роден на 11 юни 1959 г. 
Роден и отрасъл в Оксфорд, Англия, Джеймс  посещава Dragon School (известно подготвително училище), преди да отиде в Итън Колидж  и след това в Селуин Колидж, Кембридж. Там бъдещият актьср изучава археология и антропология. Бащата на Лори печели олимпийски златен медал в категория гребане, самият Хю също е бил гребец в училище и в университета, като взема участие в Oxford and Cambridge Boat Race през 1980. Лори печели първото място по гребане (двойка с кормчия) на Националния младежки шампионат на Англия през 1977 г. През същата година участва заедно с партньора си в Световния младежки шампионат по гребане, където се класират четвърти.
По време на първата си година в университета Лори е имал връзка с Ема Томпсън, сега известна актриса. Той също се присъединява към известния клуб Cambridge Footlights, който се слави като стартова точка за много популярни британски комици. През последната си година синеокият красавец е президент на клуба, докато Ема Томпсън е вицепрезидент. Лори и Стивън Фрай се запознават, когато клубът прави театрална постановка за края на учебната година на Edinburgh Fringe Festival през 1980.
Фрай и Лори имат няколко серии като дует, както и участие в телевизионното шоу Jeeves and Wooster, адаптация по романите на П. Г. Уудхаус за героя Джийвс. Лори играе Bertie Wooster - роля, в която неговият певчески талант му помага.
Въпреки това, също както Фрай, Лори започва солокариера като актьор, поема както комични роли (Черното влечуго с участието на Роуън Аткинсън като Prince George и Lieutenant George), така и с голям успех се превъплъщава в доста по- "сериозни" роли, например Peter's Friends и Sense and Sensibility. Други филмови участия включват Maybe Baby и Stuart Little. През 1996 публикува книга The Gun Seller - хумористичен съспенс. Автор е и на сценарий за филмова версия на тази книга. През септември 2007 г. публикува романа "The Paper Soldier".
От 2004 г. до 2007 г. Лори играе д-р Грегъри Хаус в Д-р Хаус, медицинска драма от Fox Broadcasting.
Лори е много добър пианист (това се вижда и в сериала "Д-р Хаус"), свири също на китара, неговата първа китара е една "Ямаха", която получава на 16 години. Свири и на ударни в училищния оркестър.
Лори е запален мотоциклетист. Първия си мотор получава като подарък от баща си за 16-тия си рожден ден. В Лос Анджелис, където снима "Д-р Хаус", Лори купува мотоциклет "Триумф Бонвил", копие на известната марка от 60-те години на 20. век и се наслаждава на анонимността си, когато го кара с каска на главата.
Лори се жени за Джо Грийн (Jo Green) на 16 юни 1989 г. Сега живеят в северен Лондон с техните двама сина и една дъщеря.

Новини

Хю Лори стана командир на Ордена на Британската империя

Актьорът Хю Лори стана командир на Ордена на Британската...

Хю Лори със звезда на Алеята на славата

Хю Лори, известен с ролята си на своенравния лекар...

Хю Лори влезе в затвора

Хю Лори се потопи в зловещата атмосфера на закрития вече...

Хю Лори се хидратира с уиски в София

Световноизвестният британски актьор и музикант Хю Лори...

Д-р Хаус залага на бг зеленчуци и минерална вода

Любимият екранен лекар – д-р Хаус, ще пристигне у...

Пускат още билети за Хю Лори

Ограничен брой билети на партера и в оркестрина за...

Д-р Хаус с концерт в НДК

Британският актьор Хю Лори, който стана особено известен...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !