профили

Шакира

Шакира

Рождена дата: 02.02.1977
Пол: Жена

Шакира Изабел Мебарак Рипол (на испански: Shakira Isabel Mebarak Ripoll) е колумбийска поп и рок певица. В началото пее само на испански език, завладявайки латинска Америка и Испания, след което и останалия свят с песните си на английски. Има над 35 милиона продадени албума.Шакира е родена в Баранкила - населено място в близост до Карибския бряг. Датата е 2 февруари 1977 година. Тя и седемте й братчета и сестричета са родени в Америка от колумбийката Нидиа Риполу, баща им е ливанецът Уилям Мебарак. На осемгодишна възраст Шакира написва първата си песен, започва да свири на китара на 11 г. По ирония тя не е одобрена за училищния хор, защото в гласа й има прекалено много високи тонове.
През 1990г., на 13-годишна възраст, Шакира подписва първия си договор със Сони Дискос.
Тогава рок музиката я привлича, но Сони изискват от нея други идеи. Те искат да я превърнат в едно от тези хит-момиченца, които изгряват бързо, но за кратко. Шакира отказва и продължава да пише собствени рок композиции. Нейната решителност й се отплаща, когато е на 19 г. Тя записва "Pies Descalzos" (Голи нозе), в които смесва рок, поп и латино ритми.
Междувременно започват снимките на колумбийската сапунена опера Оазисът, в които продължават от 1994 г. до 1997 г. Независимо че поема по пътя на актриса, музиката остава номер едно за Шакира. Албумът й достига първите места в латиноамериканските класации, песните й са едни от най-излъчваните по радиостанциите."Pies Descalzos" достига до топ тен на Билборд Латин Топ 50. С издигането в кариерата на Шакира се занимава съветникът й Хайро Мартинес (известен продуцент на латино музиката), а след това с нея се заема и съпругът на Глория Естефан- Емилио Естефан.
Естефан поема ролята на мениджър и продуцент в живота на Шакира.Това сътрудничество довежда до създаването на бестселъра "Donde Esta Los Ladrones". "Ladrones" e издаден през септември 1998 г. и от него са продадени близо 3 милиона копия. Едновременно с рекордните продажби, Шакира краси страниците на световни издания като "Тайм" и "Космополитан", сключва договор с Пепси за испанската версия на рекламите им. Компактдискът получава номинация Грами за латино/рок/алтърнатив.
С помощта на Глория Естефан Шакира подготвя първия си албум на английски. Той съдържа преведени песни от ''Ladrones''и нова музика. Казва се ''Laundary Service''. Именно от този албум е мегахитът, превърнал Шакира в световна знаменитост - Whenever, Wherever. От същия албум са и парчетата "Underneath Your Clothes" (номер 1 в Канада), "Objection (Tango)" и Dont bother.

Новини

Шакира: Загубата на гласа ми беше най-мрачният момент

Звездата с колумбийска кръв Шакира призна, че най-тежкият...

Шакира идва на Армията

Шакира пристига на стадион „Българска армия”,...

Шакира го закъса: Пак на съд в Испания

Макар и сред най-обичаните звезди, Шакира също има свои...

Българи написаха песен за Шакира

Шест песни в един ден и хит, достоен за звезда от ранга...

Шакира отхвърли обвиненията в плагиатство

Певицата Шакира и композиторът Карлос Вивес, които се...

Шакира все пак отива на съд

Въпреки че изплати част от задълженията си към испанската...

Шакира погаси 14,5 милиона данъчни задължения

Популярната колумбийска певица Шакира заплати на...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !