профили

Ума Търман

Ума Търман

Рождена дата: 29.04.1970
Пол: Жена


Ума е родена на 29 април 1970 година в Бостън, щата Масачузетс. Баща й̀ е професорът от Колумбийския университет, специалист по източни религии и бивш будистки монах Робърт Търман, а неговата съпруга - Нена фон Шлебрюге, е бивш фотомодел и психотерапевт по професия.
Ума Търман е кръстена на индуска богиня и по това време е вероятно единственото момиче в САЩ с това име. Тя се гордее с уникалността му, но и е малко шокирана, когато при пребиваването си в Япония разбира, че на японски „ума“ означава "кон".
Причудливото име, означаващо „даваща блаженство“, й е дадено от баща й. Той става първият американец, приет за монах в будистки манастир. В сан го посвещава лично Далай Лама. Скоро монашеският живот му доскучава и се завръща в САЩ, където започва да преподава в религиозния факултет на Колумбийския университет.
Майката на Ума също има впечатляваща биография. Шведка по народност, тя пристига в САЩ и започва работа като модел, живее сред хипитата през 60-те години на ХХ век, за кратко е съпруга на идеолога на „контракултурата“ и настоящ водещ психотерапевт Тимъти Лиъри.
Кариерата й като актриса не започва лесно. Ума първоначално пристига в Ню Йорк, опитвайки се да пробие като фотомодел. Участва във филма на Тери Гилиам Приключенията на барон Мюнхаузен. Истинският й̀ талант блясва във филма Хенри и Джун, където играе роля на съпругата на Хенри Милър. Филмът поразява пуританската американската цензура със своята откровеност и попада в графа “порнография”, а Ума получава прозвището „секссимвол на интелектуалците“.
Куентин Тарантино поверява на Търман поддържаща роля в своя филм Криминале. За ролята си Ума получава номинация за Оскар. През май 1998 година актрисата се омъжва за партньора си от филма Гатака Итън Хоук. Това е нейният втори брак.
Първият й̀ съпруг е също актьор - Гари Олдман, с когото се развежда поради непрекъсните му пиянски скандали и изневери. Сватбата й̀ с Хоук се състои в катедралата „Св.Йоан“ в Манхатън. През юли ражда дъщеря.
Ума участва в множество касови холивудски продукции и е една от най-успешните актриси на всички времена.

Новини

Ума цунка българин

Суперзвездата Ума Търман беше щракната да целува наше...

Анелия копие на Ума Търман

Фолк певицата Анелия се превърна в копие на актрисата Ума...

Ума Търман депресира Итън Хоук

Актьорът Итън Хоук призна, че е бил в депресия след...

Тарантино проговори за инцидента с Ума търман

Известният кинорежисьор Куентин Тарантино проговори за...

Ума Търман скочи на Уайнстийн за секс тормоз

Актрисата Ума Търман се присъедини към дългия списък със...

С какво се бори Ума Търман?

Една от причините да гледамe Ума Търман на голям екран е...

И Ума Търман е сред жертвите на Уейнстейн

Ума Търман намекна, че и тя е сред жертвите на продуцента...

Няма коментари към този профил !