Честваме 103 години от рождението на Павел Вежинов с нова книга

09.11.2017 15:27 | Видян 1512 пъти

Честваме 103 години от рождението на Павел Вежинов с нова книга

На 8 ноември 2017 г., в навечерието на 103-тата годишнина от рождението на Павел Вежинов, в Книжен център Гринуич беше представена дългоочакваната му нова книга – антологията Над всичко. Сборникът обединява цялата фантастична проза на писателя, който е пионер в областта на фантастиката в българската литература.

Книгата бе представена от управителя на издателство Ентусиаст Виктория Бисерова, дъщерята на Павел Вежинов Павлина Делчева-Вежинова и неговата внучка Вида Делчева, която е и редактор на антологията.

Като домакин на събитието Виктория Бисерова приветства гостите и изрази искрената си благодарност към близките на писателя, без чиято енергия и помощ този първи по рода си сборник не би бил възможен.

„Това е втората книга на Павел Вежинов, която издателство Ентусиаст публикува след Нощем с белите коне, и съм сигурна, че не е последната. Той е безценен писател и затова е част от нашата поредица Enthusiast Vintage, в която присъстват автори, абсолютно непреходни, устойчиви на литературния вкус. Затова не ги наричам класици.

Подбираме произведения, които дълго време не са били достояние на публиката, както е в антологията Над всичко. Нареждам Павел Вежинов до любими имена в тази поредица като Казандзакис и Франсоа Мориак. Чрез публикуването на книгата целим да помогнем на младите хора да открият Павел Вежинов и да се срещнат с темите за баланса между разума и чувствата “, каза Бисерова.

„Баща ми за мен е един космос, разбира се!“, сподели дъщерята на писателя Павлина Делчева-Вежинова, без да скрива вълнението си. „Защо Над всичко? Кое е над всичко? За Павел Вежинов над всичко е любовта, над всичко е съпричастността, над всичко е да помогнеш на другия. Именно затова избрахме това заглавие на сборника, който се появява точно преди рождения му ден на 9 ноември. Неговото мислене не беше стандартно. Обичаше да задълбава в проблемите, да търси тяхното оригинално решение, често пъти по нетипичен и необичаен начин.“

Внучката на Павел Вежинов Вида Делчева, редактор на сборника, представи творбите, включени в антологията – повестта Над всичко, разказите В един есенен ден по шосето и
Моят пръв ден, новелите Сините пеперуди и Когато си в лодката и романа Гибелта на Аякс.

Според нея в основата на тези произведения стои проблемът за взаимопомощта – дали си длъжен да помогнеш, когато имаш тази възможност.

„Това са едни големи въпроси, проблеми, които съществуват и в нашия реален живот – сблъсъка на различни култури, различни народи на собствената ни планета сега, буквално всеки ден.“

Според Вежинов фантастичното се е превърнало в дълбока душевна потребност, която винаги ще търси своето удовлетворение. „И ако все пак си представим, че фантастичното някой ден наистина ще изчезне, това ще означава, че хората са стигнали до един мъртъв опустошен свят, лишен от надежда.“

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !