Стотици аплодираха старта на Дамасцена

31.10.2017 13:22 | Видян 1109 пъти

Стотици аплодираха старта на Дамасцена

Над 580 зрители в препълнената зала на Старозагорската опера аплодираха на крака премиерата на българския игрален филм „Дамасцена“, който от 3 ноември ще тръгне в 50 киносалона из цялата страна. Сред публиката бяха малка част от 1300-те статисти, които участваха в продължилите 24 месеца снимки, сред тях бяха и джигитите от прабългарската школа за оцеляване „Бага Тур“. По червения килим преминаха представители на няколко поколения актьори: Веселин Плачков, изиграл ролята на главния герой Течо, Любо Чаталов - бащата на героя, Димитър Баненкин, Троян Гогов, Неда Спасова, Симона Халачева.

„Дамасцена“ е моята голяма мечта, призна режисьорът Тодор Анастасов и благодари на авторката на сценария, поетесата Мария Лалева, която с текста си успяла да я сбъдне. „Дамасцена“ не е разчитал на държавно финансиране, всички средства са предоставени от собственика на първата частна розова дестилерия „Дамасцена“ в павелбанското село Скобелево Стоян Христов. С негова помощ са били осигурени хеликоптери за панорамните снимки, истинска бронирана машина, автентични униформи на милиционери и десетки автомобили с архаично звучащите днес марки „Москвич“, ГАЗ и „Лада“. Сценаристката призна, че до голяма степен фабулата се опира на случаи от живота на 56-годишния скобелевец, чийто прадядо е бил доброволец при защитата на Шипка през Руско-турската освободителна война.

Филмът разказва по завладяващ начин най-новата българска история от 60-те години на миналия век, през възродителния процес; падането на Берлинската стена и първоначалното натрупване на капитали у нас. Баладично звучащи епизоди; документални кадри от казионните митинги за преименуването на българските турци; „голямата екскурзия“ и фалитът на банките през зимата на 1997 г.; мутри и хора без стотинки за хляб вдигат градуса в залата.

Над 24 000 кадъра от снимачния процес е заснел варненския фотограф Гаро Кешишян, който също е сред актьорите. 70 от тях бяха подредени във фоайето на операта за премиерата.

След монтажа е останал суров материал за поне още 6 пълнометражни филма, призна Анастасов. Той с нетърпение очаква до няколко месеца Лалева да завърши новия си роман с работно заглавие „Живот в скалите“, който предстои също да бъде филмиран.

Източник: Monitor

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Няма коментари към тази новина !