Мохамед Али възкръсва на One Dance Week

30.08.2017 10:20 | Видян 1203 пъти

Мохамед Али възкръсва на One Dance Week

Незабравимият Мохамед Али оживява на 8 октомври от 20.00 часа в рамките на десетото юбилейно издание на One Dance Week в Пловдив в шампионския спектакъл „Стъпка преди края“ на Spitfire Company. Постановката, вдъхновена от боксовата легенда, е част от чешкия фокус на фестивала – Check the Chechs, куриран от директора на театър Divadlo Ponec и фестивалите Tanec Praha и Чешката танцова платформа Ивона Кройцманова. Чешкият модул ще представи общо три спектакъла в Дома на културата „Борис Христов“ в града на тепетата – още „Гайд“ на 24 септември и „Разказвачката“ на 8 октомври.

В „Стъпка преди края“ танцовото изкуство си служи с крошета от тежка категория, за да събуди боеца във всеки от нас

Историята на може би най-известния боксьор в историята Мохамед Али – от възхода на ринга до угасването на една легенда, покосена от болестта на Паркинсон, всъщност е историята на всеки, който някога е понасял ударите на живота. Сцената е превърната в боксов ринг, където, също както в живота, се редуват победи и загуби, а съдбата води безмилостен дуел срещу отказа да се предадеш. С бързи и насечени движения, със скоростно въртене до замайване Маркета Ваковска (Танцьор на годината – Чехия, 2013) бродира с напрежение сцената, докато музиката и вокалите на Ленка Дусилова подсилват още повече емоцията на изпълнението. Непокорството и настойчивостта на артиста да се издигне след поражението изграждат историята, а представлението изправя публиката на крака и напълно заслужава възторжените й аплодисменти.

„Стъпка преди края“ дебютира през 2012 г. в Трутнов, Чехия, за да спечели година по-късно Herald Angel Award на британския вестник The Herald, обирайки овациите на Fringe Festival в Единбург. Концепцията и хореографията са дело на Маркета Ваковска и Петр Бохач, основател и артистичен директор на Spitfire Company. „Време е за театрален нокаут. В този спектакъл, завоювал награди и почитатели от Стокхолм до Пекин, две жени чрез танц и музика се борят на боксовия ринг за своята съдба. Болезнено майсторство“, коментира The Herald.

Преди женското танцово въплъщение на историята за Мохамед Али, на 6 и 7 октомври от 19.30 ч., публиката в Пловдив ще може да се наслади на спектакъла „Хрома“ на съоснователя на световноизвестния японски артистичен колектив Dumb Type – Широ Такатани. Неговата „Хрома“ е танц на светлина и сенки

в който визуалните ефекти и мащабната графика следват всяка стъпка на изпълнителите на сцената сякаш за да надделеят и да ги погълнат. Хореографът Широ Такатани подчинява законите на физиката и съвременните оптически технологии, за да предизвика зрителите да потърсят смисъл в стотиците изображения, които виждат на екрана всеки ден.

За постановката Такатани се вдъхновява от музиката на Саймън Фишър Търнър и от последната книга на английския режисьор авангардист, художник и сценарист Дерек Джарман – „Хрома. Книга на цветовете“ (1994). Спектакълът е изпълнен с поезия, анекдоти, цитати от Аристотел, Леонардо, Нютон, Гьоте, Витгенщайн и други авторитети, както и с размишления върху загубата на зрение – самият Джарман губи зрението си към края на своя живот. „Хрома“ не се основава върху сюжетност, а е по-скоро експеримент, който цели да преоткрие изкуството като чисто изживяване. С дигиталните технологии ние сме благословени със звук и картина с висока резолюция, дали обаче не сме забравили съдържанието, пита се в спектакъла създателят му Широ Такатани.

Десетото издание на фестивала One Dance Week започва на 23 септември в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив и ще продължи до 15 октомври. Специалната юбилейна програма предлага на зрителите завладяващи спектакли от три континента.

Източник: Monitor.bg

Снимка: Мартин Маржак

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !