Българският Безбог сред номинациите на Европейската филмова академия

24.08.2017 11:09 | Видян 951 пъти

Българският Безбог сред номинациите на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия обави заглавията на 51 пълнометражни филма, които са номинирани за различните категории награди през 2017 г. Сред тях е включен един български филм – „Безбог” на Ралица Петрова (в копродукция с Дания и Франция) и още три заглавия, в които България участва като миноритарен копродуцент – „Реквием за госпожа Й.” на Боян Вулетич (Сърбия-България „Geopoly Film”-Македония-Русия-Франция), „Синът на София” на Елина Псику (Гърция-България „Chouchkov Brothers”-Франция) и „Уестърн” на Валеска Гризебах (Германия-България „Chouchkov Brothers”-Австрия).

Част от филмите, номинирани от ЕФА, бяха включени в програмата на 21-вия София Филм Фест и някои могат да се видят на кино в арт-хаус киносалоните на страната – като „Другата страна на надеждата” на Аки Каурисмаки, друга част ще могат да бъдат видени в програмата на 22-рия София Филм Фест през март 2018-а. Филмите, селектирани за Наградата LUX на Европейския парламент, които присъстват в номинациите на ЕФА, ще бъдат представени на Филмовите дни ЛУКС през декември, а част от заглавията очакват своите премиери през есента – като най-новата творба на Франсоа Озон „Франц” и разтърсващата поетична история от Втората световна война „Рай” с подписа на Андрей Кончаловски.

Сред продуцентите на филмите могат да бъдат изброени 31 държави – поредно доказателство за огромното разнообразие и богата палитра на европейското кино. В предстоящите седмици над 3000 членове на Европейската филмова академия ще гласуват за лентите, които според тях са достойни за номинации в различните категории – за най-добър европейски филм, режисьор, актьор, актриса, сценарист.

Номинациите ще бъдат обявени на 4 ноември на Европейския филмов фестивал в Севиля, Испания. Междувременно седемчленно жури ще определи наградените в категориите за най-добър оператор, монтажист, художник, художник по костюмите, грим и прически, композитор и звуков дизайн. Раздаването на наградите на Европейската филмова академия ще се случи за 30-а поредна година – денят е 9 декември, мястото – Берлин.

Източник: Монитор



автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Прекрасни дни на Вим Вендерс в кината...

Хитовият филм на Вим Вендерс "ПРЕКРАСНИ ДНИ" влиза в...

Няма коментари към тази новина !