73% от 12-годишните имат профили в социалните мрежи

23.08.2017 13:57 | Видян 764 пъти

73% от 12-годишните имат профили в социалните мрежи

Около 73% от българите до 12-годишна възраст имат профили в социалните мрежи. Това обяви пред БНТ Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет. Той уточни, че през 2016 г. 97% от децата в страната използват активно интернет.

Данните от изследването на организацията бяха публикувани само няколко дни след като 15-годишно момче уби 11-годишно момиче в Бургас след спор къде да пушат наргиле. Двамата са се видели за пръв път в деня на инцидента, като преди това се запознали в интернет. В хода на разследването се разбра, че момичето е имало над 3000 последователи в профила си във "Фейсбук".

 По думите на Апостолов е препоръчително да се използват програми за родителски контрол, когато деца на 10-11-годишна възраст влизат в инетернет. Той обаче уточни, че за последните години този тип контрол става все по-малък. Експертът препоръча самите родители да правят профилите на децата си, като въвеждат реалната година на раждане, тъй като има 6 специални защити във "Фейсбук", които са предназначени за хората под 18-годишна възраст.

 "Родителите често правят профили на децата си, тъй като всичките му съученици имат такива и те се чувстват изолирани. Препоръчителната възраст за влизане в социалните мрежи е 13 години, а за по-малките трябва да има специален контрол", добави Апостолов.
 Той каза още, че за последните 6 години има спад с три години на влизащите за пръв път в интернет. Сега половината от българските деца правят първите си стъпки в глобалната мрежа на 7-годишна възраст.


 Данните от изследването показват, че през 2016 г. 97% от децата използват интернет. Трите най-популярни дейности са гледането на клипове, игрите и социалните мрежи. 93.4% от децата са признали, че използват интернет всеки ден, като по този показател България е на второ място след шведските деца.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !