Нов роман от Роберта Рич излиза на пазара

10.07.2017 17:25 | Видян 951 пъти

Нов роман от Роберта Рич излиза на пазара

Роберта Рич е позната в България с книгите Акушерката от Венеция и Акушерката от харема. На 20 юли излиза Акушерката от Венеция – процесът – вълнуващият завършек на бестселъровата трилогия. Писателката е адвокатка по бракоразводни дела, родена в Бъфало, Ню Йорк. Завършва право, но преди да започне да практикува адвокатската професия, изкарва прехраната си като сервитьорка, болногледачка, служителка на регистратурата в болница и дори като работничка на поточна линия.

Налага ѝ се да чака години, за да сбъдне детската си мечта и да стане писателка. Днес разпределя времето си между Ванкувър, Канада, и Колима, Мексико. Тя е щастливо омъжена и живее със съпруга си, дъщеря им и тримата си доведени сина. Семейна екскурзия до Италия я вдъхновява за написването на Акушерката от Венеция.

Докато похапва еврейски сладки и пие еспресо, ѝ хрумва идеята за историческия роман. През XV век, когато евреите започнали да прииждат от Северна Европа, Испания и Португалия, жилищното пространство се свило още повече. Добавени били нови етажи и накрая градската управа разрешила на евреите да се разширят върху два допълнителни острова – Гето Векио и Гето Новисимо.

Пътуването до Италия впечатлява Роберта и тя започва да събира сведения за живота в еврейския квартал във Венеция през шестнадесети век. Информацията по темата се оказва оскъдна, но ценна. Малко се знае за живота на жените и за начина, по който са раждали. Те са посвещавали живота си на домакинска работа: готвене, шиене, пране, търговия с дрехи втора употреба (вехтошарството и лихварството са били единствените професии, които е било позволено евреите да практикуват), раждане и отглеждане на деца.

Поредицата предлага оригинален начин да си представим живота на жените, чиито истории тънат в забрава. Още с появата си на пазара Акушерката от Венеция предизвиква огромен интерес и се превръща в международен бестселър. Голям е успехът и на следващата книга – Акушерката от харема. Сега Издателска къща Хермес предлага на читателите Акушерката от Венеция – процесът – вълнуващ завършек на бестселъровата трилогия.

Хана се установява със семейството си в Константинопол. Матео все повече се привързва към нея и започва да я приема като своя майка. Наследникът на богатството на фамилия Ди Падовани обаче привлича вниманието на маркиз Фоскари, който e разорен. С помощта на красивата Франческа той отвлича Матео и го отвежда във Венеция. Хана е съкрушена и прави спонтанен аборт, губейки детето, за което копнее от години. 

Маркиз Фоскари се опитва да се домогне до наследството на Матео. Момчето обаче отказва да свидетелства пред съда. Маркизът отчаяно се нуждае от показанията на Хана, но тя е твърдо решена да не се връща във Венеция. Когато обаче разбира, че Матео е тежко болен и му остават броени дни живот, Хана изоставя всичко и заминава за града на каналите. Там смелата акушерка ще се изправи пред смъртна опасност, но и ще открие неподозиран съюзник...

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Няма коментари към тази новина !