Кралски особи от цяла Европа у нас за 80-годишнината на Симеон Сакскобургготски

16.06.2017 12:21 | Видян 2689 пъти

Кралски особи от цяла Европа у нас за 80-годишнината на Симеон Сакскобургготски

Н.В. Симеон Сакскобургготски навършва днес 80 години.  По този повод в катедралния храм Св. Александър Невски бе отслужен Благодарствен молебен към Всеподателя Бога, оглавен от патриарх Неофит. Тази вечер в двореца Врана Симеон Сакскобургготски ще посрещне членове на кралски фамилии от цяла Европа. На приема, на който ще присъстват 400 души, са поканени и представители на държавната и местна власт в България. Царят събира и бившата парламентарна група на НДСВ, министрите от неговото правителство, управлявало в мандата 2001 - 2005 г., общественици, бивши политически партньори, представители на бизнеса. Утре пък ще се състои семеен излет в планината.

Почти цялото семейство на Цар Симеон и Царица Маргарита ще бъде тук за годишнината. От САЩ вече пристигна сестрата на Царя - Княгиня Мария-Луиза. В България са децата и внуците на Симеон Сакскобургготски, които не са се събирали тук от 10 години, когато беше честването на 70-годишнината на Цар Симеон II. Ще отсъства Тирсо – малкият син на Княз Кубрат и Княгиня Карла, който по това време има изпити. Точно на 16 юни важен изпит има и техният среден син Лукас, който е студент по медицина.
Още през януари тази година Негово Величество изпрати писма до кралските фамилии в Европа, в което ги е уведомил, че се налага да ограничи гостите до родени през 1937 г. негови връстници. Изключение правят само наследниците на кралските фамилии на Балканите. Това се налага поради факта, че евентуално присъствие тук на кралски двойки от действащи монархии е свързано с ангажиране на държавните институции и засилени мерки за сигурност на държавно ниво. А организираният прием е частен. За разлика от съседните ни държави, където кралските семейства работят заедно с висшите държавни институции в подобни случаи, у нас няма такава практика.

Сред гостите от чужбина ще бъдат Принцеса Маргарита и Принц Раду от Румъния, Принц Александър и Принцеса Катарина от Сърбия, Принц Никола от Черна Гора, Принц Лека от Албания със съпругата му- Принцеса Елия, както и Осман Салаххадин Османоглу – единственият жив пряк потомък на турските султани Мурад V и Мехмед V.

От Испания ще пристигнат Кралица София и сестра ѝ Принцеса Ирина. Крал Хуан Карлос, който също ще навърши 80 години след 7 месеца, няма да има възможност да присъства. Австрийската Ерцхерцогиня Елена също ще уважи юбилея. Тук ще бъде и Принц Андреас Сакск-Кобург-Гота, който е доайенът на фамилията. Той ще пристигне със специален самолет директно от град Кобург, Германия. Сред гостите ще бъде и Принц Тусун от Египет, който е бил съученик на Цар Симеон II в прочутия „Виктория Колидж” в Александрия. От поканените ще отсъства Княз Карел Шварценберг, който беше външен министър на Чехия. Той е връстник на Царя и негов близък приятел. За съжаление, няма да пристигне, поради факта, че точно на 16 юни в Чехия започват национални тържества по повод 400 години от основаването на династията Шварценберг в Бохемия. Своите извинения вече поднесе и норвежката кралска двойка – Техни Величества Крал Харалд V и Кралица Соня, които през този месец посещават всички провинции в страната по повод общия им 80-годишен юбилей.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !