Венета Райкова: Бог ми даде сила да пиша!

20.05.2017 09:21 | Видян 1781 пъти

Венета Райкова: Бог ми даде сила да пиша!

Венета Райкова смята, че завинаги е загърбила телевизията, пише HotArena.

След години наред на екрана тя чувства, че й е писнало от фалша и лицемерието, които властват там. Предателствата и подмолните удари дори от най-близките хора са ежедневие.

„Вече я няма красивата магия на телевизията. Всичко е една ужасяваща борба за рейтинг, който се постига основно чрез евтини трикове и манипулации. Липсват балансът и задълбоченото говорене по темите, зрителите са третирани като консуматори на реклами.

Неслучайно все повече хора отказват да гледат телевизия, имам приятели, в чиито домове вече даже няма приемник. Тъжно е, че аз, която бях запленена още като дете от телевизията, днес стигнах до този извод. Дано някога пак открия смисъл за себе си да се върна на екран, но в тази конфигурация съм по-скоро скептична“, казва бившата звезда на „Горещо“.

С излизането на трите книги на Венета през изминалата година устатата дама от Попово сбъдна детската си мечта. Още от осемнайсетгодишна тя искала да пише романи, но все отлагала и не намирала време, докато предаванията й не бяха свалени от ефир и не остана без работа.

Именно тогава Райкова се затвори вкъщи и не излизаше от дома си с месеци, докато накрая не реши да седне пред компютъра и да започне първия си роман. Малко преди това се завърнала от посещение на Божи гроб, където усетила сила, която я тласкала да следва сърцето си и да прекрати заниманията, които не й се получават с лекота.

„От личен опит искам да посъветвам всички да преследват мечтите си, да не губят нито ден, нито час! Последните ми години в телевизията бяха същински кошмар – отивах на работа, но с откровено нежелание. Какъв живот е това? Даде ми се отгоре светлина и реших да се занимавам с нещо, което ме удовлетворява.

Вложих душата и сърцето си в романите „Триумфът на кучките“, „Вещицата“ и „Инсомния“ и читателите го усетиха и оцениха. Затова книгите ми се превърнаха в бестселъри и бяха преиздавани многократно. Така се стигна до черешката на тортата – новия ми роман „Вендета“, който след месец ще е в книжарниците в цялата страна“, споделя писателката за дългия път, който е извървяла.

Райкова не крие, че голяма част от героите й си имат своите прототипи в реалния живот, като много от тях дори са популярни личности. Въпреки това обаче тя е категорична, че всяка прилика с действителни лица и събития е случайна.

„Много плаках, докато писах „Инсомния“! Чрез писането усещам, че се пречиствам. Беше ми мъчно за героя, който преживява криза на смисъла. Загубва парите, бизнеса и семейството си и пада от върха. После обаче тръгва на пътуване до десет чудотворни места в България. Местата са истински и всеки в момент на трудност в живота си може да ги посети. Помагат, гарантирам го от личен опит.

Другото в тази книга, което хората не знаят, е, че името на главния герой – Борис Иванов, е измислено от сина ми. Помоли ме, когато започнах да пиша книгата, той да измисли името и аз се съгласих. А Борис Иванов се казва и племенникът ми, големият син на брат ми“, разкрива тайни от писателското си ежедневие амбициозната писателка, предават от Таблоид.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Шеметните Милица Гладнишка и Нона...

Камен Алипиев - Кедъра „отвръща на артистичната...

Стоичков запя с Тони Димитрова и...

Христо Стоичков запя в зала 1 на НДК. На мястото, където...

Няма коментари към тази новина !