Нашият Кан или България като дистопия (непоносимо място)

16.05.2017 11:25 | Видян 2235 пъти | Гласували 1

Нашият Кан или България като дистопия (непоносимо място)

„Дистопия (лошо, непоносимо място) е днешна България – страна, в която останаха оптимистите, защото реалистите и песимистите я напуснаха” – така синопсисът на нашия филм Посоки обрисува реалистичния сюжет, който ще бъде видян първо на 70-ия фестивал в Кан идния петък. „Представяме България – една рядка страна”, обяснява включването му във втория по сила конкурс на най-престижния кинофорум в света, което стартира утре на Кроазет, селекционерът Тиери Фремо. Ще ви разкажем всичко от премиерата с подробностите пред и зад кадър от мястото на събитието.
Като фестивален ветеран (вече 12 години) 19 минути прогнозира възможна награда от журито, начело със самата Ума Търман за филма, за режисьора Стефан Командарев или за някоя от звездите на продукцията – Васил Василев - Зуека, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Геро, Стефка Янорова, Васил Банов, Николай Урумов, Георги Кадурин. Понеже се излъчва като основен в предпоследния ден 26 май, Посоки ще се набие в очите на съдиите, които преди него ще са изгледали вече 20-ина ленти.

И първият филм в селекцията - Уестърн, показващ България като Дивия Изток  


и копродуциран от нас в лицето на Братя Чучкови, има шансове. Той пък ще бъде първият излъчен в конкурса Особен поглед още в 11 часа този четвъртък. В него немски работници живеят сред български цигани и турци на нашат граница с Гърция. „Земя със спиращи дъха пейзажи разбужда мъжкото чувство за приключения” на героите, както пише в синопсиса. От наша страна участват непознатите Сюлейман Алилов Летифов, Венета Франгова, Вяра Борисова, Кевин Башев.
За разлика от него, Посоки е разтворен в градския пейзаж. Зуека като закъсал таксиджия разбира, че банката му иска двойна сума за погасяване на кредита, изпуша и застрелва нейния служител. „Инцидентът разпалва

национален дебат за отчаянието, превзело гражданското общество

6 други таксиметрови шофьори и техните пътища на този фон се движат сред нощта, всеки с надеждата да намери по-светъл път напред”, гласи синопсисът, с който филмът се представя в Кан. На специалния си плакат/брошура за фестивала той изтъква Васил Василев – Зуека като водещ актьор, независимо, че в интернет първи от актьорите излиза Асен Блатечки.
Точно неговият идол в киното Васил Михайлов, по ирония на съдбата, е един от двамата или тримата – трудно е да се определи – главни герои на последния български филм, представен в Кан: Време разделно. Това става точно преди 29 години.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ергенът отпрати Барбара и Виктория

Състезателката по борба Барбара Иванова и спортният...

Не съм комарджия, продадох 60...

Не съм комарджия, играл съм само покер и съм спечелил...

Няма коментари към тази новина !