ГРАНД ХОТЕЛ ВАРНА И ДРУГИТЕ НА МУЛТИ

28.04.2017 09:39 | Видян 5955 пъти

ГРАНД ХОТЕЛ ВАРНА И ДРУГИТЕ НА МУЛТИ

Гранд хотел Варна, който тази година закръгля 40, за първи път от откриването си през 1977 г. не работеше през зимата и в ранната пролет. Шведският конструктор на обекта АБВ, заради когото всички от началото и до днес го наричат именно Шведския, е направил уникалния комплекс така, че да бъде всесезонен и целогодишен. Още по-шокиращо е, че това затваряне дойде броени месеци, след като при продажбата на Гранд хотел България на жълтите павета в София шефката на това, което остана от Мултигруп – Бояна Попова, обяви предстоящи инвестиции от 50 милиона евро в обекта.
Варненците и гостите на града обаче не виждат нищо такова. Те напомнят, че точно преди 10 лета вдовицата на приватизатора на перлата на Черноморието Илия Павлов – огнената Дарина Павлова, която тогава бе в разгара на евентуалната си връзка с италианския милиардер и тогавашен премиер, намекваше, че

Берлускони щял да вложи 300 млн. евро в Шведския и другите хотели на Мулти

Десетилетие по-късно нищо подобно не се случва. През това време хотелът само бе освежен с кредит от 1 млн. от Първа инвестиционна банка. Повече за това как банката навлиза в онова, което беше на Мулти, четете по-надолу в статията.
Хотелът е контролиран от групировката на Илия Павлов, след като през юни 1994 г. придобива 49% от него чрез приватизараната по-рано от предприемача компания Балкантурист. Малко под половината акции са взети срещу 509 452 000 лв., което по тогавашния курс от 53 лв. за долар е малко под 10 милиона долара. Последващите приватизации на 5% от собствеността същата година от правителството на Беров, наричано от следващия премиер Инджова „кабинет на Мултигруп” и новите проценти, пуснати по линия на масовата приватизация, също отиват под контрола на групировката. Сделката е доста добра, тъй като по оценки по време на икономически бум активите на дружеството са в размер на 54 999 000 лева, а собственият капитал е 31 230 000 лева.
За първите близо 9 години до убийството на Илия Павлов на 7 март 2003 г., той присъединява двата сателитни стари хотела Рубин и Лебед и построява Долфин и Долфин Марина, като така образува ризорт, наречен на негово име Сейнт Елиас в рамките на стария туристически комплекс Дружба, върнал след 1989 г. старото си име Св.Св. Константин и Елена.
След смъртта му подобряването на базата, придобито в силните години на Мулти, спира и се прави само известно освежаване, а нивото пада във всички направления, особено по отношение на обслужването и персонала, убеждавал се е на място и Гранд хотели.
Слуховете за лустросване на Шведския с цел продажба се засилиха след последните ходове на онова, което остана от Мултигруп – холдинг, управляващ остатъчната собственост на мощната някога корпорация.

продължи >>

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Няма коментари към тази новина !