Преславското съкровище отива в Лувъра

10.02.2017 17:55 | Видян 1819 пъти

Преславското съкровище отива в Лувъра

Преславското златно съкровище е сред експонатите, които ще бъдат представени в Лувъра по повод председателството на България на Европейския съюз през 2018 г, пише Монитор В парижкия музей ще бъде подредена изложба, свързана с Първото и Второто българско царство под наслов „Епохата на българските царе“, която ще акцентира на Златния век на Симеон Велики.

Специалисти от Лувъра вече бяха в музея в Преслав, за да огледат и изберат артефактите, които да заемат място в прочутите френски галерии, съобщи Дарик - Шумен. „Историята ви е толкова богата, че е трудно да покажем всичко. Затова искаме да акцентираме върху старата столица, която е тук във Велики Преслав и да представим находки от IX и X век“, заяви кураторът на изложбата Жаник Дюран, директор на Департамента за произведения на изкуството в Лувъра. Той коментира, че музеят в Преслав е много богат и свидетелства за важен етап в развитието на изкуството на цяла Европа. „Този музей е едно съкровище“, категоричен бе Дюран.

Делегацията от Лувъра отбеляза, че изложбите на съкровища от България са интересни на френската публика, но най-известният музей в света е посещаван непрекъснато и от международна публика. Миналата година посетителите на музея са оценили „Епопея на тракийските царе“ като една от петте най-интересни изложби.

Преславското съкровище е открито случайно през 1978 г. край едноименния град. То е едно от най-големите средновековни съкровища със съдържащите се в него над 120 златни и позлатени украшения: златна диадема, огърлици, медальони, обици, копчета, пръстени и плочки от 14- и 22-каратово злато. Сред накитите има от 10-и век, изработени в Константинопол и Преслав, както и по-ранни от 3-7 век. Правят впечатление християнските сюжети и символика. В момента част от Преславското златно съкровище се реставрира в германския град Майнц, съобщи БНТ. След приключване на работата по него ще се прецени кои експонати ще бъдат пратени в Лувъра.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Защо лошите в киното се превърнаха в...

Замисляли ли сте се върху идеята за подкрепянето на...

Тайните за красота на турските актриси

Вечно младежкият външен вид на Неслихан Атагюл на пръв...

Няма коментари към тази новина !