БГ анимацията помага на психично болни в Женева

31.01.2017 13:44 | Видян 1076 пъти

БГ анимацията помага на психично болни в Женева

Плетена котка – това представлява наградата, която Теодор Ушев не би разменил дори и за заветния „Оскар”, пише Монитор. Отличието си той печели наскоро в Женева. Там, номинираната от Американската филмова академия анимация „Сляпата Вайша”, попада в списъка с избрани ленти, които да бъдат прожектирани в местна психиатрична клиника. „Аз видях нашата героиня там! Беше пълно с нея! Едно момиче, което изгледа филма на стойка йога, с вдигнат крак, каза, че това е тя. Жена, която е в клиниката от седем години, направи брилянтен анализ на метафората. Лекарката после ми каза, че не я е чувала да говори от две години.

Когато тръгвах, медикът се разплака. А аз треперих цял ден... За такива моменти си струва човек да живее”, разказа Ушев, който понастоящем живее и твори в Канада, пред Interviewto. „Сляпата Вайша” печели наградата на зрителите в клиниката, а плетената котка вече е талисман за българина. Тя била до него и когато разбрал, че е сред претендентите за „Оскар”. „Разплаках се, после се смях и накрая отново се разплаках. Чувствах се едновременно странно и развълнувано”, обяснява още Ушев.

След като официално се сдобива с номинация, продуцентът му и екип от Националния филмов борд на Канада организират импровизиран щаб в съседно до дома му кафене. Там той дава 27 интервюта на три езика – английски, български и френски.

Френският той упражнил и в самото начало на разработката на „Сляпата Вайша”. Негов приятел – продуцентът Оливър Катрин, му разказва за програма по едномесечно засилено творене във френския комплекс Фонтевро. Тео написва сипнопсиса за анимацията за два часа с помощта на дъщеричката си Алекс. „Тя е по-добра с езика на Балзак”, признава Тео. За негова изненада, след като завършва проекта, осъзнава, че е създал облика на героинята си по подобие на момиченцето. „Преди седмици погледнах една от снимките на Алекс – оказва се, че съм нарисувал нейното лице като възрастен”, разказва Ушев. „Анимацията би изглеждала по същия начин и ако разполагах с 1 млн. Тогава всъщност бих направил 10 Слепи Вайши”, намигва още творецът.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Огледало на войната в Темата на NOVA

Това е свят, който не познаваме. Далечно място, където...

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Няма коментари към тази новина !