Щурците 3000 концерта за 40 години

20.12.2008 09:00 | Видян 4993 пъти

Щурците 3000 концерта за 40 години

Първото участие на Щурците е на 8 декември 1967 година по време на студентския празник в София. На 12 декември 2008, цели 41 години по-късно, те ще покажат в първа зала на НДК, че рок музиката в България все още е жива. В момента четиримата щурци са: Кирил Маричков, Валди Тотев, Георги Марков и Петър Гюзелев. Освен юбилея, групата ще отпразнува и появата на новия им диск На прага на сърцето, както книгата си Щурците – Вкусът на времето.

През годините те се считат за една от четирите банди, нарицателни за рока у нас наред със Сигнал, ФСБ и Ахат. Интересното име на бандата се появява чрез конкурс. Слушателите на БНР предлагат различни наименования, като накрая все пак Щурците надделява. По това време заедно с Георги Минчев печелят първите си големи награди. Общата им песен Бяла тишина получава награда на Златния Орфей. Става победител и в телевизионния конкурс Мелодия на годината. Оттам започва големият пробив на Щурците към славата. Излиза първата им малка плоча, включваща песните Веселина, Звън, Малкият светъл прозорец и Изпращане. Върхът на популярността им е през 80-те години, когато един след друг се появяват хитовите албуми ХХ век, Вкусът на времето, Конникът и Мускетарски марш. По повод 40-годишнината си бандата прави серия безплатни концерти из цялата страна през 2007 година.

До момента Щурците имат изнесени повече от 3000 концерта, а общата им аудитория е над 4 милиона души. В сегашния си състав групата е от 1976 година, когато се присъединява Валди Тотев. От създателите са останали само Маричков и Петър Гюзелев. Определено, в съзнанието на хората най-популярен е фронтмена Кирил Маричков. През годините той издава два солови албума извън Щурците. В един от тях е включена песента Зодия Щурец. Когато я пуска на свой приятел, той го предупреждава, че не трябва да предизвиква съдбата, измисляйки си тринадесета зодия. Именно след това се случва най-голямото нещастие за певеца.

ТРАГЕДИЯТА:

Преди 9 години на кръстопътят Пазарджик-Пловдив рок легендата не спазва един знак и колата му помита тази на 52-годишна жена. Тя умира на място, а Маричков е откаран в болница с комоцио. В последствие се оказва, че за малко не е счупил и гръбначния си стълб. И до днес страда от дископатия след приплъзване на един прешлен. Заради незнанието, че има подобен дефект, за малко не се удавя след като кара сърф и не може да излезе от водата от болка. Певецът изживява силен психологически срив. Веднага след катастрофата роднините на починалата завеждат дело. Осъден е на 3 години условно и на 40 000 лева кръвнина. Тъй като има застраховка, фирмата би трябвало да поеме разходите, но това така и не става. Маричков се споразумява със семейството и даже му опростяват натрупаните лихви. Най-силен остава стресът. В главата му се въртяла дори идеята за самоубийство. Заради този инцидент Кирил Маричков често казва, че напълно разбира положението на Максим Ставийски и натиска, на който той е подложен заради това, че е публична фигура. По отношение на това дали е употребил алкохол преди катастрофата, вокалистът упорито отрича. В статия на вестник Стандарт от този период обаче има съмнение, че алкохолната му проба е била взета цели четири дни по-късно.

В крайна сметка Кирил Маричков разбира, че не песента му Зодия Щурец е виновна за премеждията. Черните дни е оставил зад гърба си и сега мисли само за бъдещето на Щурците  с новия им албум На прага на сърцето и неговата промоция в НДК на 12 декември. Явно покрай трескавата подготовка на концерта фронтмена умишлено бе изключил телефона си, тъй като дни наред не успявахме да го открием за коментар.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !