Полицай прави крадеца Али - боксьор

06.06.2016 13:56 | Видян 2634 пъти

Полицай прави крадеца Али - боксьор

„Най-великият: моята собствена история” се нарича автобиографията, която Мохамед издаде миналата година, сякаш е знаел, че не му остава много. Книгата излезе „под редакторството”, сиреч е написана не от кого да е, а от единствената чернокожа носителка на Нобелова награда за журналистика Томи Морисън. Общото между двамата, наред с расата, е, че стават известни не с рождените си номера. Бившата членка на журито в Кан всъщност се нарича Клое Арделия Уофорд, а Краялт на бокса – Касиус Клей. Без да сме нобелисти, ще разкажем невероятната история на най-голямата боксова, а вероятно и спортна легенда за всички времена.

ВВС и „Спортс илюстрейтед” го обявиха за Спортна личност на 20-и век. Мохамед Али, роден като Касиус Клей на 17 януари 1942 г. и починал в петък е смятан за най-значимият състезател в свръжтежка категория, когото светът помни. И вероятно причината е, че освен боксьор, Али беше символ на една революция, която Мартин Лутър Кинг не можа да доведе докрай, но Нелсън Мандела доживя – края на апартейда – дискриминацията на цветнокожите в Америка и Южна Африка.
Касиус започва да тренира доста късно по съвременните стандарти – едва на 12 години. На 18 се окичва с олимпийско злато. На 22 вече е световен шампион. Звездността го кара да превърти и да се откаже дори от религията си. Той приема името Мохамед Али заедно с исляма, като десет години по-късно се развива в неговото сунитско вероизповедания (от същото са бойците на Ислямска държава). През последните 10 години от живота си обаче суперзвездата се придържа към софизма – учението на Руми, което много се приближава до християнството по своята дълбока философия на мир и любов. Пътят на една от най-скандалните знаменитости започва от дълбоката американска провинция – Луисвил, Кънектикът. Абсолютен адаш е на баща си Касиус Клей, кръстен на старовремски щатски политик. По бабина линия родът му е от странния и мистичен остров Мадагаскар. Докато баща му боядисва, майка му със странното име Одеса е домакиня. В нейната кръв тече, освен африканска, също така ирландска и английска кръв.
Буйното момче е хванато за дребно провинение – кражба на велосипед, от полицай, който вместо да го тикне зад решетките, го води със себе си в салона на треньора по бокс Джо Мартин. Оказва се, че малкият е истински талант. След като печели шест титли на щата Кентъки и две на САЩ, го включват в олимпийския отбор за фантастичните олимпийски игри в Рим през 1960 г. И той не посрамва Америка – печели титлата на шампион на най-голямото състезание в аматьорския спорт.

продължи >>

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ето кои грабнаха статуетките на...

За поредна година на Световния ден на театъра – 27 март,...

Преоткрих женския полов орган. Живи...

"Аз два пъти ходих на Пинг Понг шоу в Тайланд. Предлагах...

Няма коментари към тази новина !