Австриецът Хиршер е половин датчанин

21.03.2016 14:41 | Видян 2429 пъти

Австриецът Хиршер е половин датчанин

Австрийски ски инструктор се притича на помощ на очарователна холандка, която не успява да сложи веригите на автомобила си насред Алпите. От дума на дума избухва любов, а по-късно се ражда дете. Направо – дете чудо. В случайностите няма нищо случайно. Името на детето е суперзвездата на австрийските ски – половин датчанинът Марсел Хиршер.

На 2 март дребничкият планинец Марсел Хиршер стана на 27 години. Роден е в годината, когато руският му астрален близнак събори Берлинската стена. По ирония на съдбата, и той като Горби се превръща в историческа фигура. Високият само 173 см и тежък 70 кг добряк Марсел е миньон, в световния спорт обаче Хиршер е гигант. В неделя той ще получи извоюваната две седмици по-рано своя пета - и то пета поредна – световна купа по ски алпийски дисциплини.
Досега пет Кристални глобуса е печелил състезаващият се за Люксембург австриец Марк Жирардели, който често идва в Банско. Но пет последователни световни купи не е успявал да вземе нито той, нито другата суперлегенда на ските – гениалния швед Ингемар Стенмарк. Е, Марсел го направи и завинаги записа името си в историята. Нещо, което не беше правил друг състезател през последния четвърт век.

Зловеща контузия едва не го отказва година преди първата му световна купа

Печели я на инат през 2012 г. Никой, даже той не вярва в това. Защо ли? Ами, защото си чупи глезена през уикенда точно преди световното първенство през 2011 г. Отчаян е. Кариерата му започва доста трудно, макар и доста рано. От 2007 г. Марсел се състезава в „белия керван”, както наричат маратонския календар на световната  купа по ски. Първият му успех идва чак три години по-късно и това е четвъртото място в гигантския слалом и петото – в класическия слалом, в Уистлър, Канада.
Човекът, който ще спечели безброй победи в тези две дисциплини през следващите сезони, дори не се качва на подиума. Но се влюбва в Канада.
И точно там изкарва първата зимна ваканция в живота си. Качен се на ските още 2-годишен от своя баща – инструктор, той не ги приема както работа, нито пък курортите като нещо друго, освен като работно място. Такова е и родното му Анаберг – Лунгьоц , Залцбург. Където пък е роден друг гений – детето – чудо на музиката Моцарт. След него градът не е имал световна звезда и историческа фигура, докато не се появява Марсел Хиршер...

 

продължи >>

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !