Уникалната трансплантация мина успешно

22.12.2015 12:49 | Видян 1089 пъти

Уникалната трансплантация мина успешно

Тригодишното бездомно куче Джони получи кожна присадка посредством непознато за страната ни оборудване.

“Роди ме мамо с късмет и ме изхвърли... на улицата“ – това важи с пълна сила за тежко пострадалото бездомно куче Джони, което е доведено в края на октомври в клиниката на фондация „Четири лапи“ в Банкя с огромна рана на гърба и липсваща кожа. Въпреки незабавно започнатото лечение, прогнозите са, че ще са необходими месеци до пълното възстановяване. А ежедневните превръзки и манипулации са изключително болезнени и стресиращи. За Коледа Джони получи подарък от австрийския специалист по обработване на трудно зарастващи рани Дитер Понвайзер. В петък експертът пристигна в София със специално оборудване, предоставено от международната компания за регенеративна медицина и лечение на трудно зарастващи рани Acelity и направи уникална за страната ни манипулация за присаждане на кожа върху Джони.

„Манипулацията премина много добре – две парчета от повърхността на здрав участък на кожата бяха трансплантирани успешно върху раната,“ разказа д-р Маргарита Чанкова, ръководител на екипа в клиниката на „Четири лапи“. „Джони се събуди без усложнения от упойката и без да изпитва болка. През следващата седмица раната ще зараства и само външният слой от превръзки ще бъде подменян. Следващата събота ветеринарните лекари на „Четири лапи“ ще махнат всички превръзки, за да проверят напредъка от възстановяването.“
Присаждането беше извършено с помощта на иновативната система CelluTome ™. Процедурата включва извличане на епидермални клетки от здрав участък от кожата на пациента чрез прилагане на негативно налягане и нагряване до 37oC и присаждането им върху раната.
„Основните предимства на този метод са, че периодът на възстановяване е много по-кратък в сравнение с консервативното лечение, по-малко болезнен в сравнение с класическите методи за трансплантация на кожа и не съществува риск от инфекция“, обясни Понвайзер.

Тригодишният Джони беше доведен до клиниката на „Четири лапи“ в края на октовмри. Въпреки че първоначалното предположение беше, че големият участък от кожа на гърба на Джони е бил обгорен, ветеринарните лекари на „Четири лапи“  заключиха, че травмата е вероятно в резултат от бой с друго куче. След пълното му възстановяване, Джони ще бъде предложен за осиновяване.

Клиниката за бездомни животни на „Четири лапи“ в София е съвместен проект между Столична община и международната организация за защита на животните. Оборудвана е с най-съвременна и скъпа техника и разполага с екип от опитни ветеринарни лекари, хващачи на животни и клинични работници. Клиниката предлага безплатно кастриране и лечение на бездомни животни и домашни любимци на хора в неравностойно социално положение. От откриването на клиниката през октомври 2013 г., екипът на „Четири лапи“ е обработил близо 5000 животни.

 Вижте Джони в нашата Галерия

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Имам много пари, защото плащам добри...

Аз не плащам добри заплати, защото имам много пари. Аз...

Ивет Лалова роди първото си дете

Лекоатлетката Ивет Лалова-Колио стана майка за първи...

Няма коментари към тази новина !