Полярно сияние на Сатурн?

17.11.2008 17:08 | Видян 3611 пъти | Гласували 2

Полярно сияние на Сатурн?

Космическият апарат "Касини", който орбитира около Сатурн, откри на полюсите на планетата необичайно полярно сияние, съобщи на сайта си НАСА. Подобно явление досега не е регистрирано на друга планета от Слънчевата система.

"Никъде другаде не сме виждали такова полярно сияние", казва Том Сталард, учен от британския университет в Лейчестър, обработил данните, получени от "Касини".

Полярните сияния възникват, когато заредени частици от Слънцето (слънчев вятър), се сблъскват с магнитното поле на Земята и започват да се движат по силовите му линии.

В района на магнитните полюси частиците попадат в атмосферата и предизвикват сияние, наречено полярно. На Юпитер има полярно сияние, което обаче не е свързано със слънчевия вятър.

Пръстените му остават винаги на полюсите. На Сатурн този феномен, наблюдаван преди, бе породен от слънчевия вятър, като силата и формата зависеха от колебанията на слънчевата активност.

Сега откритото и регистрирано от "Касини" сияние, видимо в инфрачервения диапазон, не влиза в тази категория. То запълва почти целия полярен район, като започва от 82 градуса северна ширина и постоянно се променя, като се подчинява на 45-минутен цикъл.

"Това не бе прост пръстен на полярното сияние, като тези, които сме наблюдавали на Земята или на Юпитер. То покри необичайно огромна област около полюса.

Сегашните ни представи за това как се формират сиянията на Сатурн показваха, че на това място него просто не трябва да го има, но ние го видяхме и това бе фантастична изненада", казва Сталард.

Благодарение на полярното сияние ще научим повече за физиката на уникалните процеси, които стават около Сатурн, твърди ученият.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

30 полицайки имали любовни афери с...

В Швеция избухна голям скандал около десетки служителки...

Смях: Мечешка тройка

Смях: Мечешка тройка Опасно за живота, но такива...

Няма коментари към тази новина !