Любка Рондова идва в България на 24 г.

19.08.2015 16:11 | Видян 2725 пъти

Любка Рондова идва в България на 24 г.

Само след седмица Любка Рондова ще стане на 79 години. Легендарната изпълнителка на една от най-красивите песни от Пиринския край „Цъфнало цвете шарено” спокойно може да направи сценарий за телевизионен сериал, ако вземе за основа собствения си живот.

Любка е родена в Гърция на 24 август 1936 г. В костурското село Шестево, както личи и от името, живеят българи. Които се налага да забегнат оттам по време на гражданската война през 1948 г. Рондова е изведена в чужбина от комунистическите партизани. Така се разпада нейното семейство. Майката си остава в Гърция. Продължава да се бие на страната на комунистическата съпротива. Бащата пък емигрира чак в Австралия – на другия край на света. Брат й пък се озовава в Ташкент – столицата на Узбекистан.
Любка отраства, при живи родители, като сираче в Полша и Чехия. Дългото скитане е зло за добро. Покрай него овладява няколко чужди езика. В страната на Швейк получава своето образование по Славянска филология.

Дипломира се в Карловия универистет в Прага

През 1958 г. бащата решава да се върне от Австралия и да събере семейството си. Така и се случва. Идеята на българския патриот е да върне цялата фамилия в нейната историческа родина. И той постига своето.

продължи >>

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !