Янка Рупкина омая Джордж Харисън и Кейт Буш

19.08.2015 16:00 | Видян 4096 пъти

Янка Рупкина омая Джордж Харисън и Кейт Буш

Ако търсите рождената дата на Янка Рупкина, ще намерите и данни за Голяма Богодица – 15 август, и за 16 август, а официално е записана в регистрите с още 9 дни по-млада – на 25 август 1938 г. Къде е тайната й да се превърне в примата на народната музика? Сигурно във факта, че и тя като естрадната си посестрима Лили Иванова започва своята кариера като медицинска сестра.

Такова е средното образование на бъдещата именита певица. И сигурно щеше да си остане такава, ако не беше се намесила великата случайност. Фенката на народните песни от Странджа и Тракия решава да се яви на надпяване в село Граматиково. Въпреки че е вече на 22, не е на възрастта на кандидатите за детската „Евровизия”, тя убедително печели конкурса. За късмет на амбициозната самодейка в журито са видни фолклористи, които я вземат на пореден тест в София. Янка трябва да се яви на кастинг за супер престижния народен хор на Българското радио. И отново печели. Така от 1960 г. в продължение на цели 3 десетилетия тя е водеща солистка на фантастичния състав, който носи славата на нашата музика по цял свят.


През соца тя е голяма звезда с 30 000 концерта

Непрекъснато записва за фонда на радиото – над 400 парчета, за плочите на „Балкантон” и за програмите на единствената по онова време Българска телевизия, печели сума международни конкурси – от Сърбия до Тунис и от Братислава до Бургас. Изглежда като любимка на съдбата, защото именно нейната песен „Калиманку, Денку“ в обработка на Красимир Кюркчийски впечатлява особено много швейцарския продуцент Марсел Селие, който я нарежда сред любимите си в поредицата албуми на „Мистерията на българските гласове“. Този диск е награден с най-исканата награда в музиката в целия свят – „Грами”, каквито печелят само суперзвездите. Което пък се оказва грандиозна реклама за целия жанр на българската народна музика, а и за България, която не спира да праща водещите си певици да концертират на всички континенти и да печелят нови и нови фенове. Изпълнителките пеят и в зали, и на стадиони, а често и в черкви, където акуистиката е наистина удивителна. Пленяват все повече и повече изпълнители, включително и попзвезди.
В края на 1970-те години, заедно с Ева Георгиева и Стоянка Бонева, Янка създава трио „Българка“. Именно с тази камерна група те буквално се скъсват от турнета по света. Когато никой българин не пътува, хеле пък на Запад, тях ги няма по половин година. Даже погребението на майка си Янка изпуска. По същото време е на турне в Холандия и не й дават да се върне, за да не провали ангажимента. Защото в онези години певиците получават дребни пари, а основният валутен приход е за държавата.

продължи >>

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Райна съблазнява от Ямайка

Фолкпевицата Райна отново пътешества по света. Този път...

Няма коментари към тази новина !