Дадоха официален старт на VARNA SAILING WEEK 2015

19.05.2015 17:26 | Видян 904 пъти

Дадоха официален старт на VARNA SAILING WEEK 2015

Днес, на Морска гара - Варна бе даден официалния старт на VARNA SAILING WEEK 2015. С пожелание за попътен вятър на цялото събитие и на всички участници в него, г-н Иван Портних, кмет на гр. Варна, обяви събитието за открито и даде старт на първото ветроходно състезание– регата „Буквар” . Организаторите на VARNA SAILING WEEK, решиха Седмицата да стартира с регата за най-малките любители на ветроходството.

Днес и утре малчуганите ще се състезават в регата „Буквар”, разделени в следните ветроходни класове: клас Оптимист, клас Лазер 4,7 и клас 420. В надпреварата се включиха близо 50 деца на възраст от 6 до 17 години от я/к „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна” и СК „Черно море Бриз” като лично Иван Портних поздрави малките ветроходци и им пожела големи спортни успехи.

Финалът на днешните детски гонки ще е около 16:00ч., когато акваторията пред я/к „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна” ще бъде със свободен достъп за посетители. Всички деца, желаещи да направят своите първи стъпки във ветроходството, ще могат да ги осъществят заедно с професионалните треньори на клуба. Безплатно обучение за деца ще има и на 20-ти май в същите часове.

Всички спортни зони на VARNA SAILING WEEK са свободни за достъп от граждани, а в програмата са включени часове за безплатно изпробване на всички морски дисциплини, провеждащи се през седмицата. Това е и един от най-важните елементи в концепцията на събитието, създадено преди всичко за непрофесионалисти, които да се превърнат от зрители в практикуващи. Този формат се налага естествено, имайки предвид огромния интерес, който ветроходните и морските събития, провеждани във Варна през изминалите години предизвикват в гражданите на града.

Основна цел на организаторите е и популяризирането на ветроходните спортове в страната и създаването на традиционно събитие, което да привлича гости от цялата страна с уникална морска атмосфера. Събитието е единствено по рода си за България с възможността всички морски надпревари да бъдат наблюдавани непосредствено от брегаВ сърцето на този модел на съпреживяване на морските емоции и акцентиране върху екстремния и вълнуваш характер на предложените спортове, стои желанието на всички участващи клубове да напомнят за мястото на Варна като център за развитие и популяризиране на тази култура в България.

Кулминацията на Варненската ветроходна седмица ще бъде на 22-ри май, когато ще стартира ветроходната регата за килови яхти Varna Channel Cup с иншорни рейсове във Варненския залив. Гонките в събота ще бъдат пред Морската градина и пред очите на Варненци с поворотен знак пред 3-та буна на плажа. С Парад на буквите ще бъде отбелязан Празника на българската просвета и култура, като участниците ще стартират в 13:00ч от Аспарухово и ще се надпреварват в етап през канала “Море-езеро” по модела на популярната регата Bosphorus cup в Истанбул.

За целта, по- време на парада, ще бъде спряно и движението на корабите в околността.  Регатата ще завърши с голям рок концерт на Морска гара – Варна и награждаване на победителите.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !