Защо Салфетка от с.Българово предпочита да й викат Първолета?!

22.03.2015 10:40 | Видян 4046 пъти

Защо Салфетка от с.Българово предпочита да й викат Първолета?!

Помните ли стария виц, който разказваше как Иван Лайнаров отишъл да си смени името, защото му било неудобно. И го променил на Петър Лайнаров. Животът също е пълен с удивителни истории и имена.

Бургаска област е номер 1 по изобретателност в цялата страна и затова не е чудно, че в статистиката на местната служба ЕГН има дори жена, която се казва Салфетка Иванова и е родом от село Българово. Кръстена е на баба си – също с необичайно, но недотам име – Силвета. В превод от италиански, който едва ли фамилията владее така изящно, ще рече Горица или Горичка.
Най-забавното в нейната история е, че Салфетка предпочита да й викат Първолета. Освен, че дори по начална буква няма нищо общо с нейното име, и това не е от най-обикновените и често е вземано на подбив. Така дамата е измислила по-нежен вариант, който е Лета. И понеже и тя, като баба си, има внучка и на нея е кръстена, за нея е избрано името Лета-Гергана. О, времена, о, нрави!
Баба и внучка от квартал Долно Езерово на областния град, който се прочу при наводненията преди няколко месеца, пък се казват Сафрида.

Оригиналното име на старата Стафида е Рабишка

Тя използвала възродителния процес, за да я прекръстят на нещо, което обича.  По традиция нейната внучка е кръстена на бабата. Но предпочита да й викат Стефи.
Като припомняме, че това са само два от безбройните случаи на оригинални имена в Бургаско в съкровищницата на местната служба ЕГН, трябва да отбележим и други забележителни неща. Както подобава на крайбрежие, столицата на южното ни Черноморие изобилства от деца с маринистични имена. Само за едната 2006 г. има цяла реколта от фантастични хрумки. Те обаче са реално регистрирани имена на деца

9-годишните Сафрида, Цаца, Мида, Рибка,

обаче не са единствени представители на фауната. В същата година има бургазлийчета, кръстени за техен ужас Зайо и Мечо, че даже Кобра. Да, Кобра. Явно някой баща съвсемч недолюбва тъщата или майка – свекървата си, за да си нарече детето хем на тях, хем по този оригинален начин.
По-напредналите в образованието родители избират имена като Ихтиандър и Нефертити. Апропо, цялото име на последната е двойно. А именно Живка-Нефертити. Коментарите, както се казва, за напълно излишни.  
Съседната Ямболска област също изобилства от фантастични умотворения на родители. Нещо сериално има в имената на родените през 2011 г. и регистрирани съвсем официално в ЕГН Мерве, Естрея, Невели, Касия и Рода.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !