Глинка и Горица връщат необичайните имена в голямата игра

21.03.2015 10:07 | Видян 3212 пъти

Глинка и Горица връщат необичайните имена в голямата игра

Необичайните имена правят хората звезди, дори без да го искат. Някои от носителите им блестят със своите професионални качества и стават значими фигури в обществото. Последният пример е избрания за шеф на Националната здравно-осигурителна каса Глинка Комитов. Той е кръстен на фамилното име на известния руски композитор, част от „Могучая кучка” или „Могъщата петорка” на велики майстори на мелодиката, влезли в историята не само на своята, но и на световнаата култура.

Кръщаването на прочути фамилии не е новост у нас. Възпитаниците на Алма матер през 70-те години – днес водещи български журналисти и медийни босове, няма как да са забравили знаменития си преподавател Клемансо Грозданов. Той пък е кръстен на легендарния френски политик, който върти не само родината си, но и цяла Европа на своя малък пръст.

Но да се върнем на актуалните кандидати за високи постове. Сред най-актуалните имена е това на Горица Грънчарова – Кожарева е една от кандидатурите за шеф на Сметната палата – контролният орган, който има власт над властниците – контролира им разходите във ведомствата и личните финанси. Органът блести и с друга дама с невероятно име. Това е Дилета Касабова – Токатлиян и е смятана за едно от светилата и безспорните експерти в своята област. Като си говорим за кандидати, Демократи за силна България – част от Реформаторския блок и управляващата коалиция, шашнаха всички със своята номинация за кмет на Пловдив. За престижния пост се завъртя неповторимото име на Невен Енчев – това е по-малко известният публично, но не по-малко уважаван в медицинските среди брат на добилия звезден статус покрай ефектните си реклами пластичен хирург. Апропо, у нас отдавна е мода женски имена да се дават на мъже – вероятно родителите на докторите Енчеви са били големи фенове на неповторимата Невена Коканова.

И в столичната местна власт има оригинални имена. Шефът на местния парламент е Елен Герджиков, а общинският съветник, който отговаря за парното в града и надзирава какви ги върши любимата на столичани „Топлофикация” носи името Зефир Зарков.

Сред депутатите от милионния град прави впечатление Стефани Михайлова – най-близката до махнатия от всички постове Андрей Иванов. Но друга нейна колежка беше фаворит на журналистите заради своето име. Гинче Караминова направи впечатление още с влизането си в парламента с него, но и с прическата си като моторна каска. Пазардижшката общественичка е учителка по пиано в местно читалище, завършила е счетоводен техникум и по съвместителство е народна лечителка – ето такава комбинация.

продължи >>

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Огледало на войната в Темата на NOVA

Това е свят, който не познаваме. Далечно място, където...

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Няма коментари към тази новина !