Даваме 5 млн. за "Евровизия"

28.01.2015 14:15 | Видян 2681 пъти

Даваме 5 млн. за

Най-малко пет милиона лева ще струва на държавата организирането на финала на детската „Евровизия“ у нас. Преди дни БНТ официално обяви, че е получила покана конкурсът да се проведе в София. Страната ни получи право да е домакин, след като Италия се отказа. Така благодарение на второто място на Крисия, Хасан и Ибрахим България за първи път има шанс да е домакин на подобен международен форум. Тази привилегия обаче ще ни струва твърде скъпо. Проверка на "България Днес" показа, че за да се направи качествено шоу, държавите харчат немислими за нашите възможности суми.

За сравнение "Евровизия" в Баку е най-скъпият до момента в историята. Той е струвал 75 милиона долара. Най-мащабният преди това финал е в Москва за сумата от 40 милиона долара. "Евровизия" в Осло през 2010 година струва 28 милиона долара. Миналата година Дания официално обяви, че е на загуба с над 2 милиона евро от домакинството си на финала.

Посочените суми са за организация на конкурса "за възрастни", но при детската програма сумите също са драстични. За миналогодишния финал в Малта бе построена нова зала. За целта правителството отпусна точно 1,385,150 евро, или близо 3 милиона лева Отделно спонсори дадоха още пари, за да набъбне сумата до 10 милиона лева. В страната дори имаше скандал и парламентарно питане към правителството колко точно е струвала Евровизия и какво е спечелила страната от това. През 2013 година детската "Евровизия" бе в Киев. Шефът на телевизията организатор обяви, че платената сума е 2,5 милиона евро, а парите, постъпили от реклама, са една трета от похарченото.

Простите сметки показват, че няма как и ние да не похарчим поне 5 милиона лева. Към този момент няма абсолютно никаква яснота откъде ще се намерят тези пари. БНТ не крие, че нямат подобни средства. Държавната телевизия е с годишен бюджет, а там не е записан нито лев за "Евровизия".

продължи >>

Етикети: , , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

Няма коментари към тази новина !