Форбс разкри кралските банкови сметки

21.01.2015 17:16 | Видян 1529 пъти

Форбс разкри кралските банкови сметки

Кралица Елизабет II е най-популярната кралска особа и най-обичаната жена на Острова. Тя обаче далеч не е най-богатата. Според Форбс нейното състояние възлиза на 295 млн. британски лири, което е капка в морето в сравнение с банковите сметки на кралските фамилии на Дубай, Бруней и Саудитска Арабия. Коя обаче е най-богатата кралска династия в Европа?  

Принцът на Лихтенщайн Ханс-Адам II и семейството му разполагат с 4.9 милиарда британски лири, натрупани най-вече покрай банкови операции, имоти и колекция от уникални произведения на изкуството. Аристократичната фамилия притежава няколко инвеститорски компании, които оперират с над 40 милиарда долара.

Най-скъпата кралска фамилия е холандската. Холандските кралски особи струват на своите данъкоплатци 31 млн. британски лири годишно. Само разходите покрай официалните посещения на крал Вилхелм-Александър и кралица Максима възлизат на 5.4 млн. долара. Личното богатство на семейството пък е в размер на 131 млн. британски лири.

Най-големият дворец е в Испания. Бъкингамският дворец разполага със 722 стаи, но той е като селска къщичка в сравнение с испанската кралска резиденция в Мадрид. Дворецът Palacio Real de Madrid се простира на 135 000 кв. метра и има 3418 помещения. Построен е от Филип V през 1755 г.

Испанската кралска фамилия е сред най-бедните в Европа, като състоянието ѝ възлиза на 3.2 млн. британски лири. И все пак най-бедната е норвежката. Норвежкият крал Харолд V има едва 85 000 британски лири. Най-богатият европейски принц е принцът на Монако. Състоянието на принц Алберт II е около 650 млн. британски лири. Освен това по документи той притежава една четвърт от земята на страната си. 56-годишният аристократ е собственик на уникална колекция от старинни автомобили и марки.

Алберт е дванадесетият принц на немската аристократична династия Турн унд Таксис и на 31 години е и сред най-желаните кралски ергени в света. Той притежава внушителните 2 млрд. британски лири. По-голямата част от тях наследява едва 8-годишен след смъртта на баща му Йоханес през 1990 г.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от...

Любимката на шеф Виктор Ангелов - Симона, по-известна...

Съдебен спор върна Нана Гладуиш в...

Уникалният за българския телевизионен ефир формат...

Няма коментари към тази новина !