Ето го малкия Чочо

14.05.2014 11:00 | Видян 1281 пъти | Гласували 1

Ето го малкия Чочо

С аплодисменти към небето почетоха паметта на Петър Попйорданов - Чочо всички негови колеги и приятели. Те се събраха на представянето на книгата от неговия баща Иван, в който той е събрал различни писма и размисли за сина си. Песента „Бел кон" от една от най-култовите постановки с участието на Чочо „Хъшове" разплака всички присъстващи.

Колеги, приятели, познати и непознати се изправиха на крака и изпълниха Големия салон на Народния театър с аплодисменти в продължение на три минути, така сякаш искаха да върнат любимия приятел от мъртвите.
Чочо си остана едно голямо буйно дете - буйно, което обича лудориите и се хвърля винаги с главата напред. Той бе много раним и бе огромен вулкан от емоции. Така описаха Петър Попйорданов негови колеги, с които на сцената на Народния театър той изигра култовия спектакъл на Александър Морфов „Хъшове". В понеделник вечерта именно на това най-любимо за напусналия ни актьор място се състоя премиерата на книгата на неговия баща Иван „Писма до сина ми - Чочо".

Петър загина на 5 май м.г. навръх Великден малко преди 49-ия си рожден ден. В книгата татко му е публикувал уникални снимки от личния си архив. На една от тях малкият Чочо е със слънчеви очила, които стават негова запазена марка в живота. „За артистите винаги говорим в сегашно време - те остават заедно с онези, които ги гледат и си осигуряват безсмъртие. Такова безсмъртие си осигури и Чочо", сподели Морфов. Режисьорът не скри, че Чочо винаги го е поразявал с дълбоката си мъдрост и с красотата на мислите си и че ролята на Македонски е паснала идеално на Попйорданов. Морфов спонтанно прикани актьорите от „Хъшове", сред които Христо Мутафчиев, Валери Йорданов, Валентин Танев, Валентин Ганев, Евгени Будинов, Деян Ангелов, Дарин Ангелов, Даниел Ангелов, Пламен Пеев да споделят свои спомени за колегата си. Чочи, ти си с нас, ти си тук, ние просто те чакаме да се върнеш от своето турне там горе, казаха в един глас развълнуваните актьори. Те се надяват горе на небето Попйорданов или да играе в някоя пиеса, или да снима филм, или пък да пише книга. Дано и ние попаднем в нея, каза с усмивка колегата му Пламен Пеев.

Бащата на артиста пък сподели пред десетките колеги, приятели и почитатели на сина му, че след кончината му е почувствал нужда да общува с Чочо и да го преоткрие. Той призна, че приживе не е познавал достатъчно характера на детето си и не знаел за това, което наистина го вълнува. Общувайте с родителите си, защото не се знае докога те ще са живи, цитира Иван Пойорданов мисъл на Кърт Вонегът. И добави, че на него му се е случило точно обратното - той не е успял да общува достатъчно с единственото си дете, когато то е било живо.

„Ще продължа да му пиша. Знам, че след всяко писмо ще получавам съобщението: „Писмото беше изпратено успешно", каза Иван, който не спести топли думи за жената до Чочо - Даниела, която сега отглежда осиновеното от двамата момиченце. „Има едни Чочовизми, които никога няма да забравя. Например когато снимахме „Дунав мост", Чочо трябваше да каже: „Абе, какъв е този пистолет - това е ключодържател. Обаче все не можеше да каже „ключодържател" и накрая режисьорът Иван Андонов му каза: „Добре, Чочо, кажи „Това е държачка за ключ", а той излезе пред камерата и изръси: „Това не е пистолет, а ключка за държач!", разказа пък Христо Мутафчиев, с което разсмя събралите се колеги на Чочо. „Ей така искам да го помним", каза още шефът на Съюза на артистите.

Само Деян Донков не уважи събитието

Само Деян Донков пропусна представянето на книгата за Чочо. Това бе изненадващо за всички присъстващи, защото именно актьорът получи честта да замести Петър Попйорданов в „Хъшове". „Със своята постъпка доказа, че май не заслужава това внимание. В крайна сметка всеки сам си преценява", коментираха колеги на Донков. Повечето от тях бяха шокирани от отсъствието на Деян, защото приживе той се водеше един от най-близките приятели на Чочо. Самият Донков се оправдал с това, че по същото време е бил на репетиции за „Като две капки вода", въпреки че предаването започва в 20 часа, а представянето бе от 18 часа. „Можеше поне за половин час да дойде, просто от уважение, след това щеше да има достатъчно време да стигне за шоуто и да го гримират", коментираше се в кулоарите на Народния театър.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

Няма коментари към тази новина !