Удължиха мисията на "Феникс"

22.09.2008 13:17 | Видян 1594 пъти

Удължиха мисията на

НАСА реши да удължи мисията на космическия си апарат "Феникс" до края на декември 2008 година, съобщи Асошиейтед прес. Мисията на "Феникс" първоначално бе планирана точно за три месеца, но през юли НАСА реши да я продължи с 5 седмици - до 30 септември.

Сега тя отново е удължена, този път до края на годината. Роботът-изследовател кацна на повърхността на Червената планета на 25 май.

"Феникс" е в отлично състояние, прогнозите за количеството слънчева енергия са благоприятни, така че решихме да продължим още един път мисията му на Марс", заяви представителят на НАСА Майкъл Майер.

Американското космическо ведомство ще отпусне още 6 млн. долара за поддръжка на дейността на наземните служби, които контролират "Феникс".

Ръководителят на научната мисия на апарата Бари Голдстийн от Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена (Калифорния) каза, че специалистите са доволни от успешната и плодотворна работа на "Феникс" на Марс.

Апаратът вече предаде на Земята голямо количество научна информация. По-специално той откри вода на планетата.

Химическият анализ на проби от марсианската почва показа, че тя съдържа елементите, необходими за възникване и поддържане на живот. Оказа се, че почвата е по-малко кисела, отколкото предполагаха учените.

Изследователите още не могат със 100% сигурност да твърдят, че на Марс по-рано е имало или че сега съществува живот.

Необходими са още много изследвания. Наличието на вода на Марс, включително и под формата на лед обаче, е един от ключовите фактори, когато се обсъждат вероятностите за живот на Червената планета, макар и на нивото на най-простите микроорганизми. "Феникс" засне неотдавна няколко прашни бури на Червената планета.

Специалистите получиха 29 уникални снимки на явлението.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Защо викингите са изпилявали зъбите си

В хода на историята хората са променяли телата си по...

В културата съм франзцузин, в живота...

Роже Вадим е френски режисьор от руски произход,...

Няма коментари към тази новина !