Кой ще върне десетките милиони за излагацията ни в Сочи

10.02.2014 09:00 | Видян 5492 пъти | Гласували 2

Кой ще върне десетките милиони за излагацията ни в Сочи

Една наша телевизия нарече от висотата на своето положение зимната олимпийска столица Сочи "село от градски тип". Те, горките, едва ли знаят, че градът е най-дългият в света - цели 120 км. Кажи-речи, колкото половината ни Черноморско крайбрежие. Ако бяхме малко по-умни, сигурно щяхме да знаем, че именно тази олимпиада слага Черно море на световната карта. За първи път десетки хиляди туристи на скъпарски круизни кораби ще навлязат в него, досега не са и чували, че има такова.

И щяхме всячески да се възползваме от този повод, който насочва прожекторите и към нас, от което да изкараме маса пари. Ала ние, както обикновено, се изказваме неподготвени и си плащаме за това. В брой и то много!

Ето представянето ни на игрите. Гледаме как ни се обяснява от екрана на БНТ, че най-доброто ни 38-о място било "сериозен успех". Как няма БНТ да ги разправя тия работи, като троши милиони на данъкоплатеца и е откарала в Сочи толкоз народ, че всяко събитие се отразява от по трима души екип - сякаш чакаме медали поне в половината от 98 дисциплини.

Когато България беше значително по-богата, БНТ пращаше Вера Маринова, Сашо Диков и Мичмана и идеално си покриваше олимпиадите. И от екрана, прощавайте, не се бълваха толкова глупости. Но разхищението на БНТ е нищо в сравнение с направената инвестиция за подготовка на спортистите ни, пак от джоба на данъкоплатеца. Кой е казал, че всеки, който спечели квота, задължително трябва да отиде, за да се класира предпоследен?! От какъв зор!

За всеки от тези се харчат стотици хиляди лева годишно във вид на лични пари за издръжка и бюджети на федерациите. Кажете, в кой точно бизнес и в коя точно дейност на администрацията се разсипват десетки милиони, а не се гони никакъв резултат. Че не може ли да се каже - веднъж не влизаме в Топ 20, втори път не влизаме, сега, на третия път, да вземем да поставим критерии! Който не постига резултат, да си гледа работата.

Как се работи в другите държави - онези, които вземат медали. Бедните американци и канадци например не плащат на шампионите си по фигурно пързаляне - двойките и индивидуалните сами си осигуряват чрез спонсори и наградни фондове от състезания треньор, хореограф и свитата масажисти, фитнес инструктори и каквото друго им трябва. А и парите, които им се дават за титла и медал са смешни в сравнение с нашите.

И Норвегия, чието население е значително по-малко от това на България, но оглави класирането по нации, е "стисната". Тя пък въобще не премира спортистите, което е съвсем резонно - нали са професионалисти. В спортове като ските където стартовете в Сочи се водят и кръг от световната купа, наградните фондове са достатъчно големи. И това го прави най-богатата държава в света.

В тези "тъпи" страни нямат ни министерства на спорта, ни нищо. Пък как им върви? Сигурно го правят с  връзки... Стига да погледнем и към Гърция. досега видяхме едно момче от тях на ски скока, което обаче финансира само участието си, понеже е син на емигранти в Германия, които имат достатъчно пари да инвестират в таланта на наследника. Пък ние, нали средната заплата е двойно по-ниска от гръцката, а средната пенсия - четири пъти, плащаме не само на вечно прецакващия се Влади Зографски, ами и на татко му, понеже е негов треньор. В резултат на потрошените планини от пари гърчето кацна едно позиция след нашия, който не успя да влезе в Топ 50.

Можем да се лъжем колкото си искаме, че се представяме добре, че няма защо да виним екскурзиантите, защото - видите ли - важно било участието. За незапознатите, нека да кажем, че основателят на модерните олимпиади барон дьо Кубертен всъщност никога не е казвал това. Думите му са: "Важна е борбата, не победата". Което не е оправдание, а е обвинение за българските представители на игрите - не бихме им се сърдили, ако не ни струваха милиони, нито пък, ако поне даваха всичко от себе си, за да бъдат посланици на нацията срещу парите, които вместо да дадем на болни деца и възрастни хора, пръскаме по спортни туристи.Ала за вечно готови с извинения и оплаквания лайкучки, които не си дават зор поне да се поизпотят в Сочи, разбиране не може да има.


автор: Борис Ангелов

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Миа Халифа мачка котето (ВИДЕО)

Котето си за рекламна муцуна на гащи използва Миа...

Кейт Бланшет идва в Кан с уникален...

The Best Immersive Work Award или наградата за Потапящи...

Няма коментари към тази новина !