Патриархът сменя 7 корони

22.01.2014 10:00 | Видян 1540 пъти

Патриархът сменя 7 корони

Общо седем корони и шапки сменя патриарх Неофит, научи Всеки ден. За всяка празнична или по-обикновена литургия, както и за пътуванията си из страната и за официалните си срещи Негово Светейшество надява на главата си различна корона.

В гардероба на дядо Неофит те са общо пет. Освен това той носи и бяло патриаршеско було с кръст, както и зелена кадифена шапка. За най-тържествените случаи и за празничните литургии патриархът слага короната от бяло и жълто злато с инкрустирани скъпоценни камъни - рубини, сапфири и цирконии и с малки икони на Исус Христос и Света Богородица, както и с малък златен кръст на върха. Цената на украшението е над 30 000 лева.

С тази величествена корона дядо Неофит води литургиите на Коледа и Великден и служи на други големи християнски празници. Патриархът използва сребърната корона със златни нишки за посещения в страната и когато служи обикновени литургии в храмовете или прави водосвет на армията. С позлатената пурпурна корона Негово Светейшество посреща височайши гости от чужбина.

Сред патриаршеските накити, които той слага на главата, има и лилав, както и по-скромен златно-червен. Когато е в кабинета си в Светия синод и ръководи заседанията на митрополитите, патриархът е облечен с традиционното си черно расо и е с бяло було на главата. Зелена кадифена калимявка той надява, когато провежда делови, а не тържествени срещи в синода или пък се среща с политици. Именно този скромен владишки аксесоар е най-предпочитаният от дядо Неофит. Когато обикаля епархиите, той предпочита зелената шапка пред бялото було.

Снимка: Българска Патриаршия

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Жената на Домусчиев с Хилари, обръща...

Жената на Домусчиев с Хилари, обръща се "на ти" към нея:...

Българският филм Петя на моята Петя с...

Един от най-популярните български игрални филми за...

Няма коментари към тази новина !