Днес е Денят на прегръдката! Гушнете някой любим

21.01.2014 12:40 | Видян 1525 пъти

Днес е Денят на прегръдката! Гушнете някой любим

Днес, 21 януари, е Денят на прегръдката! Празникът за първи път се чества през 1986 г. в САЩ. Вече никой не помни, защо е избран точно този ден и чия е инициативата. Днес е позволено да прегърнете дори непознат човек. Може да подарите топлина с прегръдката си на всеки, когото поискате, напомнете му за топлите си чувства!

Психолозите са категорични, че хората, които ви прегръщат искат да почувстват безопасност, комфорт и любов.
С прегръдката родителят помага на детето да се чувства защитено и по-силно. Дори когато пораснем, оставаме малко деца и на всеки човек му става по-добре, когато някой го прегърне.

Броят на прегръдките, с които даряваме детето, го учи да обича! За да се чувства спокойно и сигурно, всяко дете има нужда от четири прегръдки на ден, а за да расте здраво - от осем и дванадесет за растеж и целеустременост. За детето, което е било лишено от прегръдки съществува риск от психически и умствени отклонения.

Освен това психичното ни здраве е свързано с удовлетворяването на тактилните ни потребности. Човек има нужда от докосване, дори допирът на куче или котка може да задоволи тактилния ни "глад". Самотните хора си взимат домашен любимец точно поради тази причина.

Ето какво се случва по време на прегръдка в човешкия организъм:

Стимулира се дейносттана централната нервна система

Повишава се имунитетът

Повишава се нивото на хемоглобин в кръвта

Хипоталамусът отделя окситоцин, което води до повишаване на самочувствието и положителното ни отношение към живота

Повишава се нивото на хормона, борещ се с депресията и чувството за самота. Същият този хормон понижават кръвното и понижава риска от сърдечни заболявания.

Психолозите съветват да прегръщаме любимите си хора не по-малко от осем пъти на ден, при това без повод. Притискането на тялото на страдащите от аутизъм и безпокойство, ги кара да се чувстват по-добре.

 

Източник: actualno.com

Снимка: freeallabc.wordpress.com

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Сребърният медалист от Евровизия 2024...

Baby Lasagna, който завърши втори на конкурса в Малмьо,...

Отиде си майката на Веско Маринов

Тази нощ е починала майката на обичания български...

Няма коментари към тази новина !