Фалит уби олигарха Мутафчийски

11.11.2013 13:20 | Видян 3887 пъти | Гласували 1

Фалит уби олигарха Мутафчийски

Фалитът на огромния хотелски комплекс ХЕЛЕНА РИЗОРТ на Слънчев бряг се е оказал смертелен за живота и здравето на олигарха Младен Мутафчийски, който предаде Богу дух преди дни. Оценяван на 150 милиона лева, но неясно дали преди или след кризата, комплексът от април е в процес на ликвидация като фирма. За това са уведомени неговите кредитори, а процедурата трябвало да приключи през януари догодина.

Можем да си представим колко приятна се е оказала новината за банките и други компании, погребали милиони в белокаменните сгради в северния край на най-големия български курорт. И на какъв натиск е бил подлаган от тях олигархът. Според в. Галерия, който пръв разрови темата за финансовите неблагополучия, в момента текат тежки ревизии, които да покажат кой какви точно вземания е имал и какви разплащания се дължат.

Хотелът на Маджо


бе наричан от мнозина обектът, чийто бос официално се явяваше Младен Мутафчийски. Защо и имал ли е отношение легендарният Младен Михалев към комплекса или това са само легенди, не ни е съдено да знаем.
При откриването си преди десетинаa години, това беше перлата на Слънчев бряг. Самият тогавашен премиер Станишев, както и лидерът на Атака Волен Сидеров, бизнесмени с огромно богатство като Румен Гайтански – Вълка и още много знайни и незнайни тузари отдъхваха кой по вечер – две, кой за цяла ваканция при Мутафчийски.
Ризортът получи признание от една от средните вериги на големите туроператори за един от най-добрите 100 обекта в света, където доставя масови туристи. Което е доста различно от описаното в пресата, че Хелена бил обявяван за Един от 100-те най-добри сред всички хотели на планетата. Това са различни неща и второто просто не е вярно.

Между 400 и 500 милиона лв. лично богатство

пресмятат експертите състоянието на Мутафчийски. Колко от тях обаче сега ще трябва да отидат за изплащане на фирмените задължения по фалиралия ризорт и кой ще поеме ръководството му за следващия сезон – това си остава загадка.
Освен това много от нещата, които притежава са надценени. Неговият престижен автопарк с Ролс Ройс, Ферари, Порше и спортен мерцедес, заедно с още куп коли, би имал по-голяма стойност като цяла колекция, ако би имало кой да я купи. Иначе при вложени във всичките коли 3-4 милиона, днес те струват десетина пъти по-малко заради миналите години. Особено, ако се разпродават бързо. Това важи и за картините на Младен.
Обезценка наложи  пък кризата на престижни недвижими имоти на олигарха като къщите му в Симеоново и Бояна, да не говорим за големия апартамент в Младост 2, който има, или друга недотам елитна квартира в небогатия софийски квартал Сухата река. Същият спад на цената важи и за минихотела му с прекрасен ресторант Кастело ди Сан Марино, вдигнат в чест на неговото консулство на тази минидържава в България. Както и за дела в морския Оазис на Брендо.
Младен Мутафчийски тръгва в бизнеса с летящ старт от службите през соца като всички търговци на оръжие. 10 ноември го заварва в този сладък бизнес, а той оглавява фирмата Тератон. И,

макар бос на държавно дружество, се озовава в митичната Г-13

Това е първото обединение на едрия български частен бизнес в средата на 90-те години, създадено в легендарна пловдивска кръчма. Както Мутафчийски разправяше приживе, в този клуб на богатите обаче предимно се пиело. Както знаем близо 20 години по-късно, оказва се, че повечето от членовете му – от Валентин Моллов, през Емил Кюлев и Илия Павлов до Краси Стойчев, освен ненадминати бохеми и хора с размах, се оказаха агенти на ДС като самия Мутафчийски.
Понеже го помним като човек с прекрасно, тънко и интелигентно чувство за хумор, бихме се радвали и нашите читатели в крайна сметка да забравят другото, а да го знаят с това. Вероятно и той би бил доволен. Лека му пръст!

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Цар Борис кара теснолинейката за...

Интересен факт е, че първият „шофьор“ на уникалната...

7-те най-велики римски императори в...

1. Октавиан Август Октавиан Август (Август...

Няма коментари към тази новина !