Маргарита Младенова и Александър Морфов ще правят спектакли в Сатирата

02.10.2013 17:40 | Видян 1351 пъти

Маргарита Младенова и Александър Морфов ще правят спектакли в Сатирата

Режисьорите Маргарита Младенова и Александър Морфов ще правят спектакли в Сатиричния театър "Алеко Константинов". Двамата са приели поканата на новия директор на трупата Здравко Митков още докато е подготвял концепцията си за конкурса за поста, пише btvnews.bg.

"Толкова предварителни покани не са много уместни, но бяха свързани с условията за конкурса", коментира Митков днес пред репортери.

Предложението му към Младенова е било за Славомир Мрожек - класик на абсурда, който отдавна отсъства от нашите сцени. Авторът не бил от кръвната група на режисьорката, по собствените й думи, но тя щяла да мисли в тази посока и да направи свое предложение.

Идеята е за спектакъл на камерната сцена "Методи Андонов", където според концепцията на Митков програмата ще е под мотото "Особен поглед" - интересни, дълбоки, сериозни професионални изяви, без робуване на жанровата рамка. В този смисъл новият директор е обнадежден от първото заглавие на малката сцена, откакто реално е на поста - "Прах в очите" от Дьорд Шпиро на Владлен Александров с Николай Урумов и Росица Александрова, което ще има премиера утре.

Според Здравко Митков намеренията му за нови постановки вероятно няма да се осъществят през този сезон, тъй като вече се подготвят осем представления, планирани от неговия предшественик.

Съчетание на забавно зрелище с умен подтекст е "формулата" за успешен спектакъл за Митков като режисьор, а сега и като директор. Според него обвързването на финансирането на театритес броя продадени билети не дава достатъчно свобода на екипите да работят за качествена продукция.

"Надявам се да се осъществят замисляните от Министерството на културата промени в тази област", отбеляза Здравко Митков. "Ще търся баланс между привличане на публика с много смях и сериозна режисьорска работа, която в последните години липсва в Сатирата", допълни той и припомни, че също е поставял на тази сцена през това време.

Гостувал е доста и преди, а четири години е бил щатен режисьор. Директорското място в Сатирата печели на втори конкурс. Предишния е спечелил Рашко Младенов.

"Ако каним т. нар. мечки, ще е за смислени професионални актьорски изяви, а не просто да ги "показваме" като лица, познати на зрителите в повечето случаи от телевизията", посочи Митков.

Снимка: EPA/BGNES

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Миа Халифа мачка котето (ВИДЕО)

Котето си за рекламна муцуна на гащи използва Миа...

Кейт Бланшет идва в Кан с уникален...

The Best Immersive Work Award или наградата за Потапящи...

Няма коментари към тази новина !