Ваканцията свърши

05.09.2013 11:58 | Видян 1618 пъти

Ваканцията свърши

Народното събрание започва работа след ваканцията си през август на фона на всевъзможни протести. Голямото посрещане на депутатите бе съпроводено със засилени мерки за сигурност и порция оригинални идеи от страна на протестиращите.

Народните избраници се оказаха примерни през първия си работен ден. Представители на всички парламентарни групи се явиха в пленарната зала за новата сесия. Председателят на Народното събрание Михаил Миков даде старт на работата на депутатите, след като обяви, че има кворум. Цялата еуфория от първия работен ден бе леко помрачена, когато около 9,40 часа беше подаден сигнал за бомба в НС. Миков съобщи пред депутатите, но въпреки те предпочетоха да продължат работата си.

Извън сградата на НС нещата бяха далеч по-динамични и колоритни. Противници и привърженици на кабинета на Пламен Орешарски се събраха преди началото на първото заседанието на депутатите след почивката им. Впечатление правеха много автобуси с надпис Случаен превоз, които докарваха привърженици и противници на кабинета.

Полицията въведе сериозни ограничения на движението в столицата и раздели двата протеста. Недоволните от кабинета на Пламен Орешарски се събраха пред сградата на Народното събрание. Протестиращите опънаха червен килим, който водеше до тоалетна чиния. До нея имаше поставени дървени пръчки, на които пише – Сто тояги за сто дни правителство.

Да си ходят, лаконично коментира бившият премиер Бойко Борисов при влизане в парламента. Двадесет минути по-късно той излезе, за да поздрави протестиращите пред сградата на НС. Почти по същото време депутати от БСП отидоха да поговорят с хората от контрапротеста, които бяха на метри от другите протестиращи, заели позиция край храм-паметника Св. Александър Невски.

Напрежението пред Народното събрание продължи да ескалира, след като протестиращите още от сутринта недоволстваха за плътния кордон бронирани коли на жандармерията пред депутатския вход на сградата и се опитаха да преминат загражденията. До леки сблъсъци се стигна, когато група от около 15 здрави момчета започнаха да правят опити за провокации към органите на реда и бутаха  огражденията, но петте реда полицаи и жандармеристи на това място не им позволиха.

Народното недоволство обаче не спря до тук. Късно вечерта пък пред Американското посолство в София и на централните площади в още 11 града на страната бе проведен и друг протест под надслов-Българският народ е против агресията и терора срещу Сирия. Той е част от международната кампания в подкрепа на мира и за недопускане на военно нападение на САЩ срещу Сирия.








автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

БНТ представя портретния документален...

На 15 май, сряда, от 21:00 ч. по БНТ 1 в портретната...

Мегалополис на Копола с първи трейлър

Мегалополис е римска епична басня, която се развива във...

Няма коментари към тази новина !