Мая Нешкова открива паметника на Опълченците

20.08.2008 14:38 | Видян 1803 пъти

Мая Нешкова открива паметника на Опълченците

Обичаната певица Мая Нешкова ще открие паметника на Опълченците в градинката зад Централния военен клуб в София. На официалната церемония от 10 часа в неделя, 24. август 2008 г., тя ще изпълни специално написаната за повода песен „Опълченци”. Композицията е дело на Кирил Икономов, а стиховете - на творческия тандем Ивъ&Петровъ, зад който се крият поетите Иван Тенев и Александър Петров. Заедно с музикалната любимка на сцената ще излязат квартет „Армейска песен” и Гвардейският духов оркестър под диригентството на Ради Радев. Сред официалните гости на празника се очаква да бъдат президентът Георги Първанов, много видни наши и чуждестранни държавници. Промоционалният видеоклип на песента „Опълченци” вече се радва на първите успехи във видеопорталите YouTube и vbox7.


Малко певци със свой стил като Мая Нешкова посягат на такива масови авторски песни. Голямото предизвикателство и отговорността към изпяването на нещо такова е изключително сериозно. А и залогът също. Защото една такава песен, която възпява миналото и гледа в бъдещето, несъмнено оставя дълбоки следи в историята, а изпълнителя го издига на доста по-високо ниво от шлагерна звезда. За първи път поп-певец от такава величина застава зад такъв сериозен и грандиозен проект, а подобна песен не е правена поне от 50 години. Затова Мая Нешкова смята, че българинът точно сега има нужда от нея, защото България си остава над всичко.
Зад създаването на паметника монумент на Опълченците стои един голям родолюбец - бивш министър на транспорта и съобщенията - Любомир Коларов със своя екип от интелектуалци. А зад духовния паметник – песента химн „Опълченци”, стои композиторът Кирил Икономов, който е от потомците на знаменосеца на Самарското знаме Ангел Герчев, роден в село Старчище, Драмска околия. „Аз го приемам като символика и изпитание за това, че на мене, далечния пра-правнук, се пада такава чест - да възпея тези героични мъже Опълченците”, казва композиторът.


Любопитен факт е, че Любомир Коларов и Кирил Икономов са академици на Евразийската академия в Москва. За последната една година Мая Нешкова прави втори такъв сериозен проект. Преди няколко месеца тя представи в Москва песента „Генералите също плачат” – също по музика и текст на Кирил Икономов, която в момента там се радва на изключителен успех.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Велико Минков е биологичен баща на...

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова...

Устата с патриотична песен за Гергьовден

Устата пуска новия си сингъл навръх Гергьовден, когато...

Няма коментари към тази новина !