Българският Лувър под въпрос

17.07.2013 10:00 | Видян 1109 пъти

Българският Лувър под въпрос

Изграждането на Български Лувър е под въпрос. Това стана ясно от разговор с медиите на министъра на културана Петър Стоянович. Проблеми с проекта спъват изграждането на бъдещата Национална художествена галерия, алармира министърът. Той е категоричен, че е заварил лошо управление на културното ни наследство, пише vsekiden.

Стоянович обаче се зарече да предаде проекта за Българския Лувър във вид, в който да не пречи на следващия министър да го довърши. Трябва първо да се изясни какви експонати ще има в музея и дали сградите, в които ще се помещава новата забележителност на София, ще са съчетаеми помежду си. Той иска всичко да е наред и едва тогава да започне строителството му.

Министърът уточни, че някои произведения на изкуството не могат да бъдат изложени в Българския Лувър, защото бързо ще се повредят от влагата. " Едно заведение, което е на южната фасада на сградата, ще попречи на осъществяването на проекта", каза още Стоянович. Според него е подписан „престъпен договор" между бившия министър Божидар Абрашев и въпросното заведение.

Все още не е ясно и дали ще има една или две администрации в новия музей. Специален екип от хора ще бъде обучен, за да работи в сградата, разкри още Стоянович.

Галерията ще може да отвори врати най-рано през есента на 2014 г. 50 млн. лева е общата стойност на проекта за Националната художествена галерия. От тях 28 млн. лева са от европейско финансиране, 4 милиона - от бюджета на министерството. Има и 10 милиона  които са прогнозни, обясни министърът. Те могат да бъдат или европейски средства, или бюджетни.

Министърът разкри, че се предвижда входът за големи групи в бъдещия музей да бъде откъм улица „Оборище". Докато южното крило бъде завършено, ще се ползва входа на сегашната Галерия за чуждестранното изкуство. Допълнително е възложено да се отворят два прехода към вътрешния двор откъм страната на централния купол, като ще бъде отворен и т.нар. официален вход от страната, която гледа към паметника „Левски".

Снимка: Булфото

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ким Кардашиян разкри какво наистина я...

Ким Кардашиян разбива дългия списък с неща, които търси...

5-те най-успешни момчешки групи в света

1. Джонас Брадърс Jonas Brothers, момчешка група,...

Няма коментари към тази новина !