Валери Петров - гражданин №1 на Европа

11.06.2013 12:15 | Видян 2159 пъти

Валери Петров - гражданин №1 на Европа

Академик Валери Петров и д-р Милен Врабевски са българските лауреати на Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за 2013 година. Национално жури, съставено от трима български евродепутати - Моника Панайотова (EНП), Антония Първанова (АЛДЕ) и Евгени Кирилов (С&Д), ги предложи за носители на приза, а европейското жури под председателството на заместник‑председателя на ЕП Ани Подимата (С&Д, Гърция) одобри предложението, пише Всеки ден.

Академик Валери Петров е известен български поет, писател и преводач, номиниран заради изключителния му принос към българската култура и разбирателство между нациите.

Д-р Милен Врабевски е председател на Фондация „Българска памет" (http://www.bgmf.eu/), чиято дейност е ангажирана с разпространението на европейските ценности сред младите хора в България и Европа.

Националното жури избира измежду три подадени първоначално кандидатури - на поета акад. Валери Петров, чиято кандидатура е подадена от Ивайло Калфин (С&Д), на д-р Милен Врабевски - председател на Фондация „Българска памет", от името на д-р Андрей Ковачев и Преслав Борисов (EНП), и на Нина Николова - председател на фондация "Нашите недоносени деца", номинирана от Мария Габриел (EНП).

След гласуването на националното жури на първо и второ място бяха класирани съответно акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски. Те бяха предложени на европейското жури за наградата.

От 2008 г. насам Наградата за европейски гражданин се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС.

През 2013 г. общо 43 лауреата от 21 държави членки ще получат почетния медал на Наградата и ще бъдат поканени на съвместно събитие през октомври в Брюксел.

През 2012 г. Гражданската награда на ЕП бе присъдена на 37 души от държавите членки, сред които и Петър Петров, механик на кораба "Коста Конкордия", който помогна за спасяването на пътници и екипаж при потъването на кораба.

Снимка: Фейсбук

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Защо лошите в киното се превърнаха в...

Замисляли ли сте се върху идеята за подкрепянето на...

Тайните за красота на турските актриси

Вечно младежкият външен вид на Неслихан Атагюл на пръв...

Няма коментари към тази новина !